Ploiesti: Cartile de la Biblioteca Judeteana “Nicolae Iorga” ar putea fi accesibile on-line

Ploiesti, fonduri europene, proiect, biblioteca on-line, finantare

Saptamana aceasta, reprezentantii Bibliotecii Judetene “Nicolae Iorga” vor depune un proiect de modernizare a institutiei culturale, dar si a celorlalte biblioteci din judet, in vederea obtinerii unor fonduri europene.

Concret, prin intermediul proiectului “Sistem integrat pentru reteaua judeteana de biblioteci publice din judetul Prahova”, biblioteca va pune la dispozitia cititorilor volume digitalizate.

“Pentru fondul documentar de carte rara, publicatiile vechi vor fi digitalizate, astfel incat cititorii sa poata avea acces mai usor la acestea. De asemenea, anumite carti care nu intra sub incidenta drepturilor de autor si care le sunt necesare in special elevilor la scoala vor fi disponibile in format on-line”, ne-a declarat Mihaela Sandu, sef al Serviciului de Prelucrare Computerizata al bibliotecii.

Conform proiectului, prin intermediul unui program performant, oricine va avea posibilitatea sa acceseze de acasa baza de date a bibliotecii si chiar sa faca o rezervare a unei carti pentru sala de lectura sau pentru imprumut.

Proiectul include si 88 de biblioteci comunale si orasenesti din Prahova care vor beneficia de linie directa cu biblioteca judeteana si de acces la internet. Acestea vor fi dotate si cu cate un calculator, o imprimanta laser color, scaner, aparat foto si o camera web.

Proiectul prevede si amplasarea a sapte infochioscuri cu informatii utile despre Biblioteca “Nicolae Iorga” si despre baza de date a acesteia. Patru dintre acestea vor fi amplasate in diverse locatii din Ploiesti, si cate unul in Campina, Sinaia si Valenii de Munte.

Proiectul are o valoare totala de 6.514.851,35 lei, iar durata de implementare a acestuia este de doi ani.

Biblioteca Judeteana “Nicolae Iorga” va asigura co-finantarea proiectului in suma de 109.493,30 lei, care reprezinta 2% din valoarea eligibila a acestuia, precum si plata TVA in suma de 1.040.186,35 lei, aceasta din urma recuperandu-se ulterior in conformitate cu legislatia in vigoare. Acesti bani care vor fi asigurati din bugetul judetului.

Scopul proiectului este cresterea numarului de utilizatori prin facilitarea accesului la serviciile oferite si extinderea utilizarii tehnologiei informationale de catre biblioteci.

In prezent, fondul de carte al Bibliotecii “Nicolae Iorga” este alcatuit din aproximativ 600.000 de volume. Lunar, 6.429 de cititori trec pragul bibliotecii, numarul acestora fiind mai ridicat in cursul saptamanii, spre deosebire de weekend.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.