Regio – Programul Operational Regional in 2010

Elena Udrea, bilant, POR

Documente:
Stadiul implementarii POR – 2010

Regio si-a mentinut in 2010 dinamica din anii anteriori, reusind atingerea tintei propuse la inceputul anului, aceea ca la finalul lui 2010 nivelul contractarii sa atinga valoarea de 3 miliarde de euro.

In acelasi timp, Regio se remarca intre toate programele operationale implementate in Romania prin nivelul cel mai mare al rambursarilor, adica al banilor europeni efectiv absorbiti, asa cum arata datele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

In anul 2010, nivelul rambursarilor din fonduri FEDR este de peste 6 ori mai mare fata de nivelul anului 2009.

“Stim ca intotdeauna este loc de mai bine, insa pe de alta parte trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca programul a intrat efectiv “in lucru” in 2009, dupa semnarea primelor contracte de finantare si atribuirea contractelor de executie a lucrarilor. S-a discutat de nenumarate ori despre cat de greu este sa atribui un contract de lucrari, din cauza legislatiei si a nenumaratelor contestatii. Anul 2011 are o perspectiva buna in ceea ce priveste gradul de absorbtie pentru ca sunt foarte multe proiecte in derulare care in 2012 se vor finaliza, deci evident vom avea si solicitari de rambursare mai multe. Ne asteptam ca in 2013 sa avem un varf al cererilor de rambursare, prin cuplarea regulilor n+2 si n+3″, a declarat ministrul Elena Udrea.

Prin implementarea proiectelor deja semnate in cadrul Regio, se vor realiza 2352 km de drumuri judetene, se vor crea 5427 de locuri de munca, se vor reabilita 35 de unitati spitalicesti si 64 de centre sociale, se vor echipa 582 de unitati mobile de interventie in caz de urgenta si se vor reabilita 143 de scoli de care beneficiaza 13.700 de elevi.

De asemenea, se vor infiinta 15 structuri de spijinire a afacerilor, se vor finanta 305 microintreprinderi, se vor reabilita 43 de obiective de patrimoniu cu potential turistic si se vor sprijini 15 IMM-uri cu activitate turistica care vor deservi 200.000 turisti.

“Tinta pe care ne-am asumat-o pentru anul acesta, de a contracta 3 mld Euro, nu a fost usoara. In continuare, misiunea de a contracta restul fondurilor disponibile in cadrul Regio si de a duce la bun sfarsit contractele este o provocare care va necesita o sustinuta munca de echipa,” a declarat Razvan Murgeanu.

Rata de absorbtie incurajatoare, dar care trebuie fara indoiala imbunatatita, se datoreaza modului in care a fost gandit fluxul financiar si cel al documentelor, ca un sistem de verificare a cererilor de rambursare si de plata bazat pe documente simplificate si proceduri clare, previzionari ale fluxurilor de numerar, si faptului ca TVA se ramburseaza in acelasi timp cu cheltuielile eligibile.

“Ne bucuram ca in ceea ce priveste rambursarea cheltuielilor, gradul de eroare al beneficiarilor in pregatirea documentelor aferente cererilor de rambursare este scazut, ceea ce inseamna ca mecanismele de control de la nivelul Organismelor Intermediare si Autoritatii de Management sunt functionale,” a declarat Gabriel Friptu.

Sursa: Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.