Frauda cu fonduri europene

O licitatie trucata si o paguba importanta la bugetul Uniunii Europene, descoperita de Departamentul pentru Lupta Antifrauda care a verificat modul in care s-a derulat un proiect de realizare a unui drum SAPARD in valoare de 1 milion de Euro in comuna Comarna.

Autor al acestei fraude este nimeni altul decat Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi, si societatea comerciala Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA.

Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat ca Gheorghe Plesu a participat cu doua firme, respectiv SC Habitat Proiect SA si TGH SRL Iasi, la licitatia de proiectare a drumului care urma sa fie realizat din fonduri SAPARD in comuna Comarna

Ulterior, firma care a efectuat lucrarile – SC Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA, a modificat proiectul cu acordul firmei lui Plesu, a facut lucrari de mantuiala, iar drumul s-a prabusit intr-o rapa si astfel 1 milion de Euro din banii Uniunii Europene s-a dus pe apa paraului din satul Comarna.

O reteta originala de fraudare a bugetului Uniunii Europene. Reteta implica o cardasie intre proiectant si executantul lucrarilor obiectivului finantat de Uniunea Europeana.

Tarasenia s-a petrecut in comuna Comarna, unde Uniunea Europeana a aprobat un proiect in valoare de 1 milion de Euro care se referea la asfaltarea drumului principal care traverseaza comuna Comarna.

In cadrul acestui proiect, datorita unei complicitati vizibile dintre proiectantul lucrarii, SC Habitat Proiect SA, si executantul SC Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA (SC ALDP SA), banii Uniunii Europene au fost pur si simplu irositi.

Astfel, pe parcursul lucrarilor, in urma unei intelegeri facute intre proiectant si firma SC ALDP SA, s-a modificat solutia tehnica, iar la final drumul s-a prabusit intr-o rapa si un milion de Euro din fondurile Uniunii Europene s-a dus pe apa sambetei.

Inceputul fraudei

Proiectul de asfaltare a drumului a fost aprobat in anul 2003. Pe data de 30.05.2003, Consiliul Local Comarna a organizat licitatie pentru selectarea firmei care urma sa faca proiectul tehnic al drumului.

Si realizarea proiectului tehnic a fost finantata tot din fondurile Uniunii Europene. La licitatie au participat SC Arcodex SRL Iasi, SC Habitat Proiect SA Iasi si TGH SRL Iasi.

Licitatia a fost adjudecata de SC Habitat Proiect SA, care a primit pentru realizarea proiectului suma de 1,6 miliarde lei vechi, aproximativ 40.000 Euro. Insa in timpul unui control efectuat anul acesta in luna mai de Departamentul de Lupta Antifrauda, inspectorii au descoperit ca SC Habitat Proiect SA a incasat ilegal suma de 1,6 miliarde lei vechi.

Adica, pentru ca licitatia de selectare a firmei care urma sa realizeze proiectul tehnic a fost trucata, cheltuielile de proiectare au fost declarate neeligibile. Cum a fost trucata licitatia?

Simplu: Plesu a participat la aceasta licitatie, fapt care contravine procedurilor de achizitie stabilite in comun de autoritatile romane cu Uniunea Europeana.

“Departamentul de Lupta Antifrauda constata nerespectarea clauzelor de etica din Manualul de Instructiuni pentru contractele de achizitii publice, servicii, bunuri si lucrari Partea Comuna care stipuleaza urmatoarele: «Cand se inainteaza o candidatura sau o oferta, candidatul sau ofertantul trebuie sa declare ca nu se afla intr-o situatie de conflict de interese si nu trebuie sa aiba o legatura particulara cu alti ofertanti sau parti implicate in proiect»”, se arata in raportul de control intocmit de Departamentul de Lupta Antifrauda.

In timpul organizarii licitatiei, Gheorghe Plesu a depus o declaratie in care precizeaza ca “este de acord sa se supuna clauzelor de etica” si nu are nici un conflict de interese sau ori ce alt fel de relatie cu alti potentiali candidati.

Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat insa ca Gheorghe Plesu a mintit, deoarece SC TGH SRL era actionar la SC Habitat Proiect SA si, prin urmare, s-a descoperit un conflict de interese.

Mai multe detalii: www.bzi.ro.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.