Guvernul a aprobat noul Cod Fiscal

Reducerea cu sase puncte procentuale a impozitului pe profit si noua grila de impozitare a veniturilor persoanelor vor deveni efective incepand cu 1 ianuarie 2005, dupa ce Guvernul a aprobat joi, printr-o ordonanta, modificarea Codului Fiscal. Una dintre modificarile pe care Executivul le-a hotarat fata de forma initiala a proiectului de lege este renuntarea la majorarea impozitului pe dividende pentru persoanele juridice.

Acesta va ramane in continuare la nivelul de 10%, cota care va fi aplicata si persoanelor fizice unde acest impozit a crescut de la 5% la 10%. Impozitul pe profit va fi redus de la 25% la 19%, insa Guvernul a refuzat sa accepte cererea firmelor de a fi lasate sa opteze intre scutirea pe impozitul reinvestit si amortizarea accelerata. Nivelul de deducere a provizioanelor va creste, incepand cu anul viitor, de la 20% la 25%, urmand ca la 1 ianuarie 2006 acest nivel sa fie majorat la 30%.

Printre celelalte masuri adoptate de Executiv pentru imbunatatirea mediului de afaceri se numara eliminarea unor cerinte privind deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu transportul de la si la locul de munca si eliminarea conditionalitatilor de deductibilitate a cheltuielilor de marketing, astfel incat sumele respective sa poata fi folosite de societatile comerciale pentru promovarea produselor respective.

De asemenea, persoanele cu venituri reduse vor plati un impozit de 14%, fata de 18%, in prezent. Cei care au castiguri mai mari vor plati un impozit cu cateva sute de mii de lei mai mic, avand in vedere ca si cota maximala de impozit a fost redusa de la 40% la 38%. Noutatea in sistemul de taxare a persoanelor fizice se refera la reducerea de la cinci la trei a transelor aferente impozitului pe venit, cota intermediara fiind de 26%. De asemenea, romanii beneficiaza de deduceri la plata impozitului pe venit in limita a 15 milioane de lei anual pentru cheltuielile cu reabilitarea termica a locuintelor, precum si de echivalentul a cate 200 euro pe an pentru contributiile la fondurile private de pensii si la cele de sanatate si la politele de asigurare a locuintelor.

Totodata, actul normativ include in categoria veniturilor neimpo-zabile si primele de stat acordate de la buget persoanelor fizice pentru toate depunerile anuale efectuate in baza unui contract de econo-misire-creditare, incheiat cu o casa de economii pentru domeniul locativ, in cuantumul legal de 30% din valoarea achizitiei. In ceea ce priveste nivelul taxei asupra mijloacelor de transport marfa cu o masa totala de peste 12 tone, acesta va fi stabilit anual prin hotarare de guvern, masura urmand sa fie aplicata pentru perioada ianuarie 2005 – ianuarie 2011.

Sursa: , Adevarul online, 22 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top