Programul Operational Regional la o noua evaluare

POR, evaluare, sesiuni, proiecte, fonduri europene, domeniul 4.3, 5.2

La reuniune au participat ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, directorul Unitatii Romania din cadrul DG Regio – Comisia Europeana, Anastassios Bougas, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional, Gabriel Friptu si presedintii celor 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala.

“Chiar daca inceputul a fost mai greu pentru program, astazi este unul dintre cele mai performante programe, 22% din alocarea globala a fost deja contractata si tinta pentru anul viitor este de 40%. Succesul programului, si in general al tuturor programelor de genul acesta, depinde de 3 factori: “leadership” activ, stabilitate administrativa si mobilizarea autoritatilor publice locale”, a declarat Anastassios Bougas.

“De la precedentul comitet de monitorizare din mai 2009, am dublat valoarea contractelor de finantare incheiate. insa incheierea contractelor de finantare nu inseamna finalizarea muncii ministerului in ceea ce priveste gestiunea POR. Acum suntem preocupati de implementarea propriu-zisa a proiectelor de catre beneficiarii lor, autoritatile locale si societatile comerciale”, a declarat Razvan Murgeanu.

In cadrul reuniunii a fost prezentata situatia contractarilor si platilor si au fost facute propuneri pe marginea acestora. Axa 2 care finanteaza drumuri de interes judetean si local a primit proiecte avand o valoare totala de 3 ori mai mare decat fondurile alocate.

Din acest motiv, se vor lua doua masuri: cresterea la 120% a limitei maxime de contractare, lucru permis de economiile realizate la contractarea lucrarilor, si transferarea proiectelor aflate pe lista de rezerva spre programul national “10.000 km de drumuri judetene si locale”, recent aprobat prin memorandum de catre Guvern.

In saptamana 26-30 octombrie a.c. se vor redeschide sesiunile de cereri de proiecte pe domeniile majore de interventie 4.3 – microintreprinderi si 5.2 – infrastructura turistica.

Noile sesiuni au caracter continuu: vor fi acceptate cereri de finantare pana la epuizarea fondurilor alocate.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.