
„Exista o frica viscerala pentru asumarea responsabilitatii acordarii acestor bani. Administratia devine paranoica de frica asumarii acestui risc, pentru a nu fi acuzata de frauda”, a declarat Ilie.
El a adaugat ca ING a analizat cofinantarea unor proiecte de energie regenerabila din fonduri UE. Cu toate acestea, desi autoritatile au aprobat, anul trecut, 14 proiecte de regenerare, nu a fost semnat niuciun contract pentru accesarea fondurilor UE.
Ilie a mai spus ca un holding energetic integrat de stat ar trebui listat pe bursa cu cel putin 20%, pentru a atrage fonduri suficiente.
Un raport al Comisiei Europene privind cheltuirea fondurilor comunitare in Romania, dat publicitatii la 19 octombrie 2009, arata ca tara noastra risca sa piarda definitiv 169 de milioane de euro fonduri PHARE.
Totodata, exista riscul ca si alte 745 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructura (ISPA) sa fie pierdute, daca nu sunt trimise cereri de rambursare pana anul viitor.
In sectorul energiei regenerabile, de pilda, nu a fost atras niciun euro din fondurile europene, chiar daca exista investitori interesati. Ministerul Economiei nu a reusit sa semneze niciun proiect pe energie regenerabila din cele 14 selectate pana in prezent.