PNDR va fi aprobat in ianuarie

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu, a declarat ca Planul National de Dezvoltare Rurala va fi aprobat de membrii Comisiei Europene in luna ianuarie anul viitor. Proiectele pentru accesarea de fonduri vor putea fi depuse ulterior.

Procesul de negociere cu Comisia Europeana in privinta PNDR dureaza circa sase luni de la depunerea oficiala a programului (programul a fost depus in luna iunie a acestui an).

Executivul comunitar a avut unele comentarii cu privire la ajutoarele de stat, la masurile de sustinere a tinerilor fermieri din fondurile europene, precum si la plafoanele pe care Romania le-a prevazut pentru PNDR. Varianta revizuita a PNDR va fi depusa din nou in decembrie. In ianuarie va intra in comitetul de dezvoltare rurala si apoi va fi aprobat.

Cat priveste ghidul solicitantului, circa 90% din cuprinsul acestuia este finalizat, urmand ca in perioada urmatoare sa fie finalizati termenii de ordin financiar. Agricultura va primi, in perioada 2007-2013, aproape 14 miliarde de euro, din care 8,22 miliarde pentru dezvoltare rurala si 5,47 miliarde euro plati directe in agricultura. La aceste sume se mai adauga 20% cofinantarea de la bugetul national. PNDR cuprinde intreaga zona rurala din Romania, adica 87,1% din teritoriu si 45,1% din populatia tarii la data de referinta 1 iunie 2005.

Sursa: Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.