Consultanta obligatorie pentru primariile de partid: PD-L Iasi imbuiba doua firme cu bani europeni

O mana dumnezeiasca pare sa protejeze firmele SC De Reuss SRL si SC Euro Project Consulting SRL. In ultimii patru ani, in primariile PD-L din judet s-a consumat minune dupa minune.

Cu mici exceptii, mai toate contractele de consultanta au fost atribuite celor doua firme. Subsecretarul de stat Constantin Neagu, fostul sofer al sefului PD-L Iasi, Dan Carlan, a fost director in cadrul SC De Reuss SRL.

Patronul firmei, Emanuel Murarasu, este indicat de membrii PD-L drept un apropiat al aceluiasi Dan Carlan. SC Euro Project Consulting SRL o are in spate pe Aurora Matei, fost consilier judetean PD-L.

V-ati facut o firma de consultanta, dar afacerea nu merge? Incercati sa va apropiati de PD-L. SRL-urile De Reuss si Euro Project Consulting au facut-o, iar succesul a devenit foarte ingaduitor cu ele. O radiografie asupra contractelor de consultanta oferite de primariile PD-L tradeaza ca “Dumnezeul afacerilor” a trecut in PD-L.

Rand pe rand, din 2006 si pana acum, corola primariilor pedeliste s-a vestejit in fata competentei celor doua firme. Pe site-ul propriu, firma De Reuss se lauda ca a avut contracte de consultanta la 11 primarii.

Coincidenta, noua din cele 11 primarii erau conduse in momentul semnarii contractului de primari PD-L sau pe cale sa se inscrie in acest partid. Situatia pare trasa la indigo si in cazul Euro Project Consulting. Peste 60% dintre primarii care su semnat contracte cu SC Euro Project Consulting sunt sau au fost membri PD-L.

De Reuss s-a ferit de intrebari ca de ciuma

Reprezentantii firmei De Reuss au refuzat orice dialog. Prima data, cand am cerut sa luam legatura cu patronii acestei firme, am fost trimisi la administrator, Dragos Samoila. Acesta a refuzat sa ne furnizeze informatii.

“Nu va pot da numerele de telefon ale lui Marius Stoian sau Emanuel Murarasu pentru ca nu am voie. Voi vorbi personal cu dansii si vor lua legatura cu dumneavoastra”, a fost primul raspuns. Am asteptat timp de 2 saptamani si am luat din nou legatura cu Samoila, care si de aceasta data a refuzat sa ne furnizeze informati despre firma.

“Nu va pot spune nimic, sunt de putin timp angajat si nu am cum sa va dau date despre firma, pentru ca nici eu nu stiu prea multe. Nu stiu de ce domnul Murarasu nu a luat legatura cu dumneavoastra”, s-a eschivat acesta. Am luat legatura cu alti angajati din cadrul De Reuss, dar fiecare dintre ei ne-a recitat aceeasi poezie, cu trimitere spre Dragos Samoila.

“Nu stiu de ce tot insistati. Nu stiu de ce nu ati fost sunati de catre sefi. Am sa ii sun si aveti promisiunea mea ca o sa va raspunda. Pana in ora 6 o sa va sune”, ne-a retezat-o nervos Dragos Samoila, la cea de a treia incercare a noastra de a dialoga cu el. Pana in acest moment, nu am fost contactati de vreun reprezentant al firmei.

Subsecretar de stat PD-L, fost director la De Reuss

Mai multi membri PD-L l-au indicat pe Dan Carlan ca fiind in relatii excelente cu patronii firmei De Reuss. “Cu domnul Murarasu nu am niciun fel de relatie si nici nu are adeziune la partidul nostru”, sustine insa Dan Carlan. Totusi, intre aceasta firma si Dan Carlan exista un liant, anume fostul sofer al politicianului, subsecretarul de stat Constantin Neagu. in perioada 2007 – 2009, acesta a fost unul dintre creierele afacerii, ocupand fotoliul de director tehnic in cadrul De Reuss.

“La inceput am avut foarte multe contracte de colaborare. Daca aveam nevoie de un anumit tip de tehnician pentru realizarea unui proiect, angajam persoana sau firma de care aveam nevoie si faceam un contract de colaborare pe perioada lucrarii pe care o aveam. in felul acesta am putut sa indeplinim toate contractele”, a explicat Constantin Neagu.

Subsecretarul de stat ne-a povestit ce relatii sunt intre Dan Carlan si Emanuel Murarasu. “stiu ca se cunosc. Au avut mai multe intalniri. S-au cunoscut prin intermediul clientilor. Toate intalnirile care au avut loc intre domnul Murarasu si domnul Carlan s-au facut si in prezenta altor persoane”, a afirmat Neagu.

Joaca de-a conflictul de interese

In spatele SC Euro Project SRL, cealalta firma abonata la tortul fondurilor europene impartit de primarii PD-L, o regasim pe Aurora Matei, fost consilier judetean PD-L. Aurora Matei ridica mana in Consiliul Judetean sa voteze bugetul alocat comunelor fara a se simti stanjenita de articolul 70 din Legea 161/2003 care defineste conflictul de interese drept “situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin, potrivit Constitutiei acte normative”.

O parte din primariile care primeau bani de la Consiliul Judetean, in urma votului la care participa si Aurora Matei, aveau contracte in derulare cu firma acesteia.

“Firma a intocmit proiecte care au adus bani si la primarii controlate de PSD. Nu este important cati bani am primit pentru proiecte. Suma adusa de pe urma lor este mult mai mare decat cea primita de firma. Nu exista pile la Phare! Nu se joaca nimeni acolo cu banii”, se apara la acea vreme consilierul PD-L. in vara acestui an, Aurora Matei si-a dat demisia din consiliul judetean.

De Reuss a inregistrat un profit imens in doar 6 luni

In primele 6 luni de activitate, firma de consultanta De Reuss a reusit sa obtina un profit brut de 830.720 de lei. Conform Registrului Comertului, firma s-a infiintat in anul 2006 si a reusit sa aiba o cifra de afaceri in valoare de 1.138.942 de lei cu numai 2 angajati. Anul urmator, firma a avut 25 de salariati si si-a dublat cifra de afaceri, ajungand la 2.346.983 de lei si un profit brut de 941.215 de lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.