Finantare negociabila pentru idei de afaceri

De idei de afaceri romanii nu duc lipsa, cu partea financiara o duc mai prost. A aparut insa primul credit bancar care finanteaza o firma din momentul infiintarii ei, chiar daca solicitantul nu are nici un fel de istoric financiar.

Pentru a accesa un credit de la o banca pentru finantarea activitatii unui IMM, bancile comerciale solicita mai totdeauna o multime de conditii si garantii. Dar partea cea mai importanta o constituie faptul ca intotdeauna se solicita un istoric financiar al firmei. “Cel putin dupa un an de activitate, o firma romaneasca dovedeste ca este viabila si poate face fata conditiilor pietei”, sunt de parere bancherii.

Cu toate acestea, exista si o veste buna: a aparut primul credit care finanteaza inceputul activitatii unei intreprinderi mici si mijlocii. Chiar daca nu are suficienti bani si nici un fel de activitate, un client poate accesa un credit bancar pentru a-si finanta viitoarea afacere.

O alta noutate adusa de acest produs este perioada de rambursare a creditul care se intinde pana la zece ani, in conditiile in care la ora actuala pe piata romaneasca exista doar credite de investitii sau pentru capital de lucru, acordate pe maximum cinci ani. Noul tip de credit este realizat de Raiffeisen Bank in colaborare cu Fondul European de Investitii, iar o valoare maxima a sumei creditate nu exista.

Pentru a putea solicita acest tip de credit, IMM in devenire trebuie sa aiba un proiect de dezvoltare a viitoarei afaceri, bineinteles un plan de afaceri, un studiu de fezabilitate si… sa fie o persoana de incredere. Factorul uman este decisiv in acordarea acestui tip de credit, deoarece banca ia in calcul pregatirea si initiativa viitorului patron si a echipei cu care acesta va lucra. Aportul propriu al firmei trebui sa fie de maximum 15% din valoarea creditului.

Dar si aici exista o facilitate: cei 15% din valoarea investitiei pot fi chiar aport in natura. De exemplu, daca un intreprinzator are de gand sa-si deschida o benzinarie sau un supermarket si are deja in proprietate terenul pe care vrea sa-si intemeieze viitoarea afacere, acesta poate fi luat in calcul ca avans la credit.

Garantiile pe care le solicita banca trebuie sa fie cuprinse intre 50 si 80% din valoarea finantata. Facilitati exista si la acest capitol, deoarece bunurile care vor fi finantate prin credit pot constitui garantia solicitata de banca. Un alt avantaj al creditului “EIF” este dat de dobanda creditului care este negociabila. Dobanzile creditului se negociaza in functie de valoarea totala a proiectului, de performantele financiare scontate (planul de afaceri trebuie sa demonstreze ca afacerea va avea un trend crescator) si, bineinteles, durata de rambursare a creditului.

Pentru a primi finantarea bancii, proiectul de afaceri trebuie sa demonstreze ca viitorul IMM va avea o anumita pozitie in piata, eventual ar putea descoperi o nisa de piata care sa fie atacata in viitoarea afacere.

Sursa: , Revista Capital online, 16 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.