6000 Euro: noua limita de garantare a depozitelor bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDSB) va majora incepand cu data de 1 iulie 2004 plafonul de garantare a depozitelor constituite de persoanele fizice la institutiile de credit pana la echivalentul a 6.000 euro. Tot de la aceasta data, banii depusi de persoanele juridice, inclusiv de entitatile fara personalitate juridica, vor fi garantati de catre FGDSB.

Totodata, de la data mentionata vor fi garantate de Fond si economiile depuse la cooperativele de credit. Astfel, in prezent sunt garantate de FGDSG numai depozitele constituite de persoane fizice, rezidenti sau nerezidenti, exprimate in moneda nationala sau in valuta, pana la echivalentul a 3.500 euro.

O alta noutate este ca plafonul de garantare a depozitelor constituite in sistemul bancar va ajunge la echivalentul a 20.000 euro la data aderarii Romaniei la UE, 1 ianuarie 2007. Acest plafon va creste la echivalentul a 10.000 euro de la 1 ianuarie 2005, respectiv 15.000 euro la inceputul anului 2006.

Tot de la inceputul lunii iulie, banii depusi la institutiile de credit care nu sunt bancare, de exemplu la cooperativele de credit, vor fi garantati de FGDSB in limita plafonului stabilit. De asemenea, vor fi garantate depozitele constituite la institutiile emitente de moneda electronica si la casele de economii pentru domeniul locativ.

In cazul in care o institutie de credit nu-si mai poate onora obligatiile asumate fata de deponenti, FGDSB garanteaza plata in lei catre deponenti a fondurilor depozitate, indiferent de moneda in care este constituit depozitul ori de numarul sau marimea depozitelor, in limita plafonului de garantare, care a fost majorat semnificativ in ultimii ani. In limita plafonului precizat este inclusa si dobanda aferenta depozitelor respective si datorata pana la data la care acestea au devenit indisponibile.

Suma totala a obligatiei unei institutii fata de un deponent se stabileste prin insumarea tuturor depozitelor detinute de respectivul client, inclusiv a dobanzii aferente pana la data la care depozitele au devenit indisponibile, mai putin suma obligatiilor deponentului fata de institutia respectiva. FGDSB achita compensatiile catre deponenti intr-o perioada cuprinsa intre trei luni si trei ani de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca pentru inceperea procedurii falimentului institutiei de credit.

Sursa: , Gardianul online, 16 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.