CJ Prahova sprijina restaurarea conacului Pana Filipescu din Filipestii de Targ

POR, DMI 5.1, conac, restaurare, fonduri europene, turism, studiu

Restaurarea conacului se va face cu fonduri obtinute in cadrul Programului Operational Regional (POR), Axa 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul de interventie 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” si are ca scop sprijinirea valorificarii unor importante categorii de resurse turistice culturale si naturale prin promovarea turismului romanesc.

Obiectul specific al acestui domeniu de interventie il constituie conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice in scopul dezvoltarii turismului cultural. Consiliul Judetean Prahova isi propune sa conserve ceea ce a ramas din mostenirea culturala a judetului, care a fost grav afectata in timp.

Conacul Pana Filipescu este un monument istoric de valoare nationala si universala, incadrat in Lista Monumentelor, grupa A, conditie de eligibilitate necesara pentru proiectele finantate prin POR, Axa 5.

In cadrul proiectului propus de CJ Prahova se au in vedere restaurarea, protectia si conservarea fatadelor si alte lucrari exterioare pentru evidentierea obiectivului turistic de patrimoniu, dotari interioare (tamplarie din lemn, instalatii, echipamente si dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la incendii si antiefractie), precum si modernizarea utilitatilor aferente obiectivului.

Monumentul de arhitectura este construit in secolul al XVII-lea de Pana Filipescu, sotul Mariei Cantacuzino, fiica cea mare a postelnicului Constantin Cantacuzino. Mosia a apartinut Filipestilor pana dupa Primul Razboi Mondial, cand a fost vanduta Cantacuzinilor.

Conacul, construit in stil traditional, cu foisor si coloane, un parter inalt si beciuri cu usi largi, adapostea bogata si vestita biblioteca a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, cel care a renuntat la tronul Valahiei in favoarea nepotului sau, Constantin Brancoveanu.

Intrarea conacului este dominata de un foisor cu coloane ale caror capiteluri sustin arcade semicirculare. In cele zece camere nu a mai ramas nici o urma a boierilor care au locuit aici.

Masiva cladire, avand ziduri cu grosimea de un metru, a fost restaurata intre anii 1968 -1971 de arhitectul Misu Radulescu, insa in timp conacul s-a degradat ajungand o ruina pentru ca autoritatile locale nu au avut fondurile necesare pentru intretinerea sa.

Consiliul Judetean Prahova spera ca prin fondurile obtinute in cadrul POR, Axa 5, sa reuseasca restaurarea acestui important monument de arhitectura.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top