Fondurile europene i-au inglodat in datorii

SAPARD, proiecte reziliate, fonduri europene, lipsa cofinantare

Criza financiara a dat peste cap planurile afaceristilor olteni care au obtinut finantare pentru proiecte depuse pe SAPARD sau Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Anghel Schiopu, administratorul firmei Veroly Pat, o patiserie din Drobeta Turnu Severin, este unul dintre investitorii care voiau sa ia bani de la Uniunea Europeana pentru a-si dezvolta afacerea.

Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit i-a dat anul trecut unda verde pentru proiectul sau de modernizare a unui laborator de cofetarie-patiserie, in valoare de peste 300.000 de euro.

“Am facut un credit ca sa-mi pot plati cofinantarea la proiect si, la inceput, mi-au spus ca dobanda o sa fie de 4,5%. Apoi m-am trezit cu o dobanda de 18% plus comisioanele aplicate de banca si normal ca nu mi-am mai permis sa platesc. Pacat ca am cheltuit atatia bani pe hartogaraie, ca eu am ajuns la concluzia ca tot aia care au bani primesc fondurile”, a declarat Anghel Schiopu.

Cele mai multe proiecte reziliate sunt pe SAPARD

Omul spune ca, in vremuri de recesiune cum sunt acestea, e mai bine sa tii de bani si sa nu te arunci la investitii masive. Afaceristul regreta faptul ca a dat atatia bani pentru realizarea unui proiect care nu se va materializa niciodata.

“Doar pentru actele pe care le-am avut de depus, pentru avize si toate celelalte hartii necesare, am cheltuit pana acum peste 4.000 de euro. Bani pierduti aiurea!”, a mai spus schiopu. In situatia severineanului mai sunt alti 50 de afaceristi din toata Oltenia, care au decis sa renunte la milioanele de euro venite de la Uniunea Europeana pentru ca nu au avut de unde sa plateasca banii de cofinantare.

Potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, cele mai multe proiecte reziliate, 42, sunt pe SAPARD si vizau construirea unor pensiuni agroturistice in regiune sau infiintarea unor ferme. In total, cele 51 de contracte de finantare reziliate valoreaza peste 10 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.