Uniunea Europeana: Finantari de peste 3 miliarde de euro

In urma publicarii unui bilant prezentat in cadrul Comitetului de transparenta pentru evaluarea utilizarii fondurilor comunitare, totalul finantarilor europene contractate sau in curs de contractare pentru programul din Romania este de peste 3 miliarde de euro.

Potrivit documentului prezentat, in cadrul programului Phare – Componenta Coeziune Economica si Sociala bugetul contractat din fonduri publice este de 215,17 Milioane de Euro pentru 1.389 de proiecte.

Dintre acestea 39 sunt proiecte de infrastructura (fiecare in valoare de peste doua milioane de euro). Celelalte 1.344 sunt contracte de grant, finantari nerambursabile pentru IMM-uri, ONG-uri sau administratie publica, in care beneficiarul proiectului acopera o parte din valoarea acestuia, cota minima de participare osciland intre 40% pentru IMM, 20% pentru ONG si 10% pentru administratia publica.

Fondurile din programele Phare National 2001 si Phare 2001 de Cooperare Transfrontaliera cu Bulgaria si Ungaria au totalizat 261,89 Milioane de Euro, perioada de contractare fiind incheiata in noiembrie 2003. Gradul de contractare pentru programul Phare National 2001 a fost de aproape 97%. Contractarea pentru Phare National 2002 se va incheia la finalul lunii noiembrie a acestui an (iar cea a platilor pe 30 noiembrie 2005), suma totala fiind de 278,5 Milioane de Euro. Fondurile Phare pentru programul aferent anului 2003 vor fi de 276,5 Milioane de Euro, contractarile urmand sa se faca pana in noiembrie 2005.

Pentru proiectele de infrastructura a transporturilor si a retelelor de utilitati din programul ISPA au fost incheiate 40 de memorandumuri de finantare in valoare de doua Miliarde de Euro. Mai exista alte 11 solicitari pentru finantari de 577 Milioane de Euro, contractele acoperind pana in prezent 27% din valoarea programului. Platile in cadrul acestui program se vor face pana in 2008.

In cadrul programului Sapard au fost demarate 594 de proiecte in cadrul componentei de infrastructura rurala, pana la sfarsitul toamnei acestui an fiind necesara realizarea a peste 50% din volumul lucrarilor.

Sursa: , Romania Libera online, 7 iulie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.