Sibiu: antepenultimul judet din tara in privinta cheltuirii fondurilor guvernamentale

Lenea autoritatilor sibiene a ajuns pe masa Guvernului. Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a aratat ca Sibiul este antepenultimul judet din tara in privinta cheltuirii fondurilor guvernamentale pentru reconstructia si reabilitarea unitatilor scolare. Inspectoratul scolar Judetean Sibiu ridica din umeri si arunca vina pe Consiliile Locale si directorii de scoli.

Guvernul Romaniei a alocat, printr-o hotarare aprobata in data de 28 martie anul acesta, suma de 5.436 miliarde de lei vechi pentru 2.186 de scoli si, respectiv, 1.801 miliarde lei vechi pentru 613 gradinite, in toata tara. Doua luni mai tarziu a mai venit cu o suplimentare de fonduri. Atunci s-au mai alocat, in 16 mai, 1.292 miliarde de lei vechi pentru 1.233 de unitati de invatamant, bani destinati reparatiilor pentru utilitati. Sunt judete care pana la jumatatea acestui an au cheltuit deja aprope integral sumele alocate. De partea cealalta, in judete precum Sibiul, nimeni nu s-a inghesuit sa foloseasca banii.

Reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean Sibiu spun ca sunt la curent cu aceasta situatie, insa vina nu le apartine lor ci Consiliilor Locale si directorilor de unitati scolare din fiecare comuna sibiana care sunt complet dezinteresati.

In majoritatea comunelor si unitatilor scolare din judetul Sibiu se stia de sumele mari de bani care vor veni de la minister inca de anul trecut. Atunci aproape toate scolile au solicitat la Inspectorat bani pentru realizarea proiectelor de modernizare si reabilitare. Insa dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta si proiectele realizate, nimeni nu si-a mai dat interesul.

Guvernul va aproba alocarea a 3.200 de miliarde de lei vechi pentru unitatile de invatamant. La toate aceste sume se mai adauga banii proveniti din Planul Operational Regional prin care ar putea fi rehabilitate in judetul Sibiu din fonduri europene alte sase unitati scolare. Chef de munca numai sa fie. Altfel, cel putin in sate si comune, elevii se vor intoarce in banci peste 2 luni in aceleasi sali de clase insalubre si scoli ce stau sa se prabuseasca.

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.