Reabilitare de 17 milioane de euro la Spitalul Judetean Baia Mare

Baia Mare, spital, conditii, fonduri europene, finantare, lucrari

Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare va intra luna viitoare intr-un amplu proces de reabilitare. Licitatia care desemneaza executantul lucrarilor a fost programata azi, dar rezultatul nu a fost comunicat pana la inchiderea editiei.

Singurul ofertant a fost consortiul format din compania austriaca VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH & CO KG si Amisa SA.

„Timp de trei ani va fi santier la spital, dar merita, pentru ca la final conditiile vor fi mult mai bune”, a explicat Calin Pop, managerul Spitalului Judetean. „Din anul 1971, de cand a fost dat in folosinta, nu s-au realizat niciodata lucrari de modernizare si reabilitare la spital”, a mai spus acesta.

Lucrari finantate de Uniunea Europeana

Valoarea totala a lucrarilor de modernizare si reabilitare a unitatii este de 70.145.860 de lei (aproximativ 17.000.000 de euro), la care se adauga TVA. 85% din suma provine din fonduri europene, Guvernul contribuie cu 13% din suma, iar Consiliul Judetean Maramures, cu 2%, respectiv 1.204.938 de lei.

„Pentru Regiunea Nord-Vest au fost alocate 21 milioane de euro pe domeniul de interventie 3.1 (Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate – n. red.), din care aproape 17 milioane vin la spitalul din Baia Mare”, a explicat Dan Cocosila, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetean Maramures.

Facturile vor scadea semnificativ

Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare este singura unitate spitaliceasca de acest gen din judet, are 48 de sectii si 1.022 de paturi, fiind construit pe o suprafata de 23.160 de metri patrati.

„Pentru reabilitarea completa, studiul de fezabilitate prevede suma de 100 de milioane de euro, iar lucrarile care demareaza luna viitoare sunt un prim pas”, a declarat Mircea Ghetie, directorul economic al spitalului.

„Dupa finalizarea lucrarilor, se vor reduce cheltuielile la utilitati cu peste 40%, iar diferenta de bani o vom putea investi in calitatea actului medical si echipamente. Acum platim, in medie, aproximativ 280.000 de lei lunar pentru facturile de gaz, apa si energie electrica. Toate instalatiile sunt supraalimentate si depasite moral”, a continuat Mircea Ghetie.

Lift pentru cazuri de forta majora

Lucrarile de reabilitare vor viza izolarea termica a 11.876 de metri patrati de fatade, schimbarea geamurilor, acolo unde este cazul, inlocuirea tuturor lifturilor, montarea unui lift special pentru evacuarea pacientilor in caz de cutremur sau incendiu, reabilitarea bailor si amenajarea de grupuri sanitare pentru persoanele cu handicap, consolidarea structurii de rezistenta si inlocuirea intregii instalatii electrice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top