Implementarea Programului Operational Regional in regiunea Centru

ADR Centru, REGIO, fonduri europene, implementare, proiecte

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza activitati de evaluare, contractare si monitorizare a programului REGIO, cu aproape 80 de specialisti, dispunand de o alocare financiara de peste 2 milioane euro, pe o perioada de doi ani, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Prin contractul identificat prin Cod SMIS 12556, incheiat la sfarsitul lunii noiembrie 2009, in baza Cererii de finantare inregistrate la AM POR cu numarul 57376, din 4 septembrie 2009, ADR Centru, care are calitatea de Organism Intermediar in derularea programului Regio, obtine finantare pentru realizarea activitatilor ce decurg din atributiile delegate prin Acordul cadru de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013 in Romania.

Practic, ADR Centru va putea accesa fonduri de 9.713.109,53 lei, care reprezinta valoarea totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate in cadrul proiectului “Sprijin acordat in perioada 2009 – 2010 pentru OI din cadrul ADR Centru in implementarea si monitorizarea la nivel regional a POR 2007 – 2013”.

Aceasta suma este alocata, in Regiunea Centru, in cadrul Axei Prioritare 6 – Asistenta tehnica, din cadrul Programului REGIO, pentru Domeniul Major de Interventie 1, “Sprijin pentru implementarea, managementul si evaluarea POR”, valoarea totala a proiectului, care se va derula pana in data de 31 decembrie 2010, fiind de 11.260.950,56 lei.

Prin acest proiect, ADR Centru se angajeaza sa atinga indicatori importanti pentru evaluarea Programului REGIO, respectiv pentru asigurarea absorbtiei fondurilor structurale disponibile pentru Regiunea Centru prin Programul Operational Regional.

Cel mai important indicator, prin care va fi evaluata performanta Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru, este reprezentat de contractarea pana la sfarsitul perioadei de implementare a activitatilor proiectului a minim 60% din fondurile publice aferente POR alocate la nivelul regiunii de dezvoltare Centru pentru domeniile de interventie lansate de AM, bugetate din Fondul European de Dezvoltare Regionala si cofinantate de la bugetul de stat.

In cadrul Axei Prioritare 6 – Asistenta tehnica, sunt finantate Organismele Intermediare din cadrul fiecarei Agentii pentru Dezvoltare Regionala pentru activitati de investitii, imbunatatirea bazei materiale si intarirea capacitatii administrative, inclusiv din punct de vedere al resurselor umane, astfel incat sa poata acorda sprijin concret si corespunzator oricarui potential beneficiar din regiunile de dezvoltare a Romaniei, care doreste sa acceseze finantari nerambursabile prin Programul REGIO 2007-2013.

“Semnarea acestui contract reprezinta, de fapt, continuarea activitatilor pe care le intreprindem pentru a asigura implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru. Pentru anul 2009 am atras, prin contractare, 35% din fondurile publice aferente POR alocate la nivelul regiunii de dezvoltare Centru si, pana in ultima zi a acestui an, ne propunem sa mai atragem inca 25%. Conform misiunii sale, ADR Centru ii sprijina pe toti beneficiarii acestui program, destinat dezvoltarii regiunii noastre. Fondurile atrase prin proiecte bune trebuie sa genereze crestere economica, sau imbunatatirea infrastructurii si a climatului social. Sunt sigur ca obiectivul nostru va fi atins si vom asigura absorbtia fondurilor europene in cele sase judete ale Regiunii Centru, astfel incat sa putem contribui activ la cresterea calitatii vietii locuitorilor din centrul tarii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.