Programele Phare – in evaluare completa

Ministerul Finantelor Publice si Comisia Europeana au realizat ieri, cu ocazia intrunirii Comitetului Comun de Monitorizare Romania – Uniunea Europeana 2004, o evaluare completa a tuturor programelor Phare aflate in derulare.

Cu aceasta ocazie, au fost trecute in revista si ultimele evolutii ale instrumentelor de pre-aderare, Sapard si Ispa. Reuniunea a fost prezidata de catre Dl. Mihai Nicolae Tanasescu, Ministrul Finantelor Publice si Dl. Matthias Ruete, Director in cadrul Directoratului General pentru Extindere al Comisiei Europene.

Comitetul a examinat si pregatirile pentru adoptarea graduala a sistemului EDIS (Sistemul de Implementare Descentralizata Extinsa) care va permite transferul responsabilitatii administrarii fondurilor de la Uniunea Europeana autoritatilor romanesti. Pregatirile pentru Fondurile structurale s-au aflat de asemenea pe agenda intalnirii.

Discutiile cu privire la Phare s-au concentrat pe urmatoarele aspecte: stadiul de aplicare a programului 2001, stadiul contractarii si implementarii programelor 2002 si 2003, finalizarea exercitiului de programare pentru bugetul 2004 si Planul de Actiune pentru imbunatatirea managementului fondurilor de la Uniunea Europeana.

Principala concluzie a reuniunii a fost ca s-au inregistrat progrese in implementarea instrumentelor de pre-aderare in Romania, dar sunt inca necesare imbunatatiri cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor. In mod special, Guvernul trebuie sa acorde in continuare atentie calitatii documentelor si cresterii numarului de angajati capabili si bine pregatiti, implicati in administrarea fondurilor comunitare, precum si asigurarii logisticii necesare.

O atentie deosebita trebuie acordata in viitor identificarii unui portofoliu substantial de proiecte care sa asigure absorbtia completa a fondurilor. Discutiile s-au concentrat si pe dezvoltarea unor sisteme adecvate de control, audit si monitorizare.

In acest sens, in 2004, Guvernul Romaniei a actualizat „Planul Strategic de Actiune pentru imbunatatirea sistemelor administrative si de management a fondurilor alocate Romaniei de Uniunea Europeana” pentru a-si imbunatati capacitatea de utilizare a acestor fonduri.
Avand in vedere ca negocierile pentru aderare sunt in etapa finala, eforturile comune se vor concentra in urmatorii ani pe asigurarea unui mecanism care sa optimizeze utilizarea si administrarea fondurilor de preaderare, iar dupa 2007 a Fondurilor Structurale.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 12 iulie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top