Romania se pregateste pentru administrarea platilor directe in cadrul Politicii Agricole Comune

Proiectul de infratire institutionala finantat prin Phare 2003 „Realizarea si implementarea unui sistem integrat de administrare si control – IACS – in Romania” a fost lansat oficial astazi, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Cu un buget de 500.000 Euro, proiectul va crea cadrul necesar pentru implementarea, controlul si administrarea eficienta a platilor directe de la Uniunea Europeana.

Prezent la evenimentul de lansare, Valeriu STERIU, Secretar de Stat in cadrul MAPDR, a declarat: La momentul finalizarii proiectului, „autoritatile romane vor detine expertiza necesara pentru crearea unei proceduri integrate unice pentru depunerea, gestiunea si verificarea cererilor de subventii, ce va avea ca rezultat o eficienta crescuta a mecanismelor de administrare si control pentru platile directe de la UE”.

Excelenta sa Wilfried Gruber, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a subliniat buna cooperare germano-romana din cadrul programelor de pre-aderare ale UE. Domnia sa a declarat ca Germania va continua sa sprijine eforturile Guvernului roman de a participa cu succes la politicile UE in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Proiectul de infratire institutionala este parte a programului Phare „Realizarea unui sistem integrat de administrare si control – IACS in Romania si suport pentru elaborarea unei politici de consolidare a exploatatiilor agricole”, al carui buget total de 1,5 Milioane Euro se va imparti dupa cum urmeaza:

  • 500.000 Euro pentru proiectul de infratire institutionala;
  • 250.000 Euro pentru achizitionarea de echipament pentru baza de date IACS;
  • 750.000 Euro pentru asistenta tehnica in vederea consolidarii exploatatiilor agricole.

Expertii partenerilor germani si francezi din proiect se vor alatura eforturilor autoritatilor romane pentru a atinge urmatoarele obiective:

  • Un Plan Cadru pentru realizarea si implementarea IACS in Romania. Acesta va fi un document strategic care va include toate etapele necesare pentru implementarea IACS si va evalua costurile financiare nationale ce vor trebui alocate in acest scop;
  • Dezvoltarea si consolidarea capacitatii Agentiei de Plati si Interventie si a Unitatii de Management IACS, atat la nivel central cat si regional, in vederea implementarii Planului Cadru IACS;
  • Personal instruit pentru administrarea PAC.

La evenimentul de lansare au participat de asemenea Volkmar MEISLAHN, din partea Ministerului pentru Protectia Consumatorilor, Alimentatie si Agricultura din Republica Federala Germania si reprezentanti ai Ambasadelor Germaniei si Frantei la Bucuresti.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 11 octombrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top