Dobanda de interventie a BNR redusa cu inca 0,75%

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (B.N.R.) a decis ca dobanda de interventie sa fie de 20 la suta pe an. Dobanda de referinta reprezinta nivelul ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

BNR a procedat astfel la o micsorare mai semnificativa decat cea operata in luna trecuta, cu 0,75 puncte procentuale (fata de 0,5% in luna precedenta). Incepand cu luna august a anului trecut, pe fondul cresterii deficitului de cont curent, B.N.R. a majorat dobanda de interventie pana la nivelul de 21,25 la suta pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna, concomitent cu adoptarea si a altor masuri de limitare a creditului neguvernamental.

Desi deficitul de cont curent nu a scazut semnificativ, supraperformanta inregistrata in procesul de dezinflatie a determinat B.N.R. sa reflecte acest lucru prin reducerea dobanzii. Datele statisticii oficiale consemneaza pentru primul semestru o crestere medie a preturilor bunurilor de consum de doar 3,7 la suta, cu doua puncte procentuale sub previziunile guvernamentale. Daca precedenta micsorare a dobanzii nu a fost de natura sa provoace o reactie pe masura in politica de dobanzi a bancilor comerciale, in perioada urmatoare este de asteptat ca acestea sa reduca la randul lor dobanzile.

Sursa: , Adevarul online, 13 iulie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.