
Seful Executivului a cerut ministrilor sa gaseasca solutii pentru rezolvarea deficitului de personal din institutiile implicate in derularea fondurilor europene, astfel incat Executivul sa poata lua o decizie in acest sens.
De asemenea, premierul Emil Boc a anuntat ca va efectua personal, in perioada urmatoare, controale la autoritatile de management ale tuturor programelor operationale pentru a analiza activitatea acestor institutii.
Primul-ministru a subliniat ca va proceda la demiterea tuturor functionarilor care schimba regulile evaluarii intre momentul depunerii proiectelor si aprobarea acestora.
„Am stabilit foarte clar ca toti cei care vor mai incerca sa schimbe regulile de atribuire a contractelor pe fonduri europene in timpul procedurilor vor fi demisi si sanctionati ca atare, pentru ca am fost sesizati si de catre patronate, si de catre sindicate, si de catre mediul de afaceri, in sens larg, cu faptul ca de la depunerea cererii pana la evaluare se schimba regulile evaluarii. Acest lucru nu va mai fi posibil si vreau sa transmit tuturor un mesaj de incredere, sa apeleze la fondurile europene. Legea va fi singurul criteriu pe care-l vom avea in vedere in evaluarea proiectelor europene si oricine are vreo dovada, vreo situatie de acest fel sa se adreseze direct primului-ministru. Promit implicarea directa in rezolvarea acestor probleme pentru ca e vorba de bani europeni, de credibilitatea Romaniei, de credibilitatea noastra ca si Guvern in capacitatea de a gestiona fondurile europene. Va asigur ca voi lua masuri drastice, inclusiv cu demiterea, acolo unde durata de timp este lunga de la depunere la evaluare si de la evaluare la semnarea contractului” a declarat Emil Boc dupa sedinta.
Un alt subiect discutat in cadrul comitetului a vizat activitatea Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Unitatii Centrale pentru Verificarea Achizitiilor Publice.
„Am discutat cu Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, cu Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, cu Unitatea de Monitorizare a Achizitiilor de la Ministerul Finantelor pentru a ne face propuneri in vederea imbunatatii legislatiei, pentru a scurta durata in instanta a procedurilor de achizitie publica din Romania, inclusiv pentru fondurile europene, cu respectarea principiului legalitatii si a transparentei” a mai declarat primul-ministru.
Primul-ministru a mai dispus organizarea, in perioada imediat urmatoare, a unei intalniri cu reprezentantii firmelor care ofera consultanta pentru atragerea de fonduri europene, pentru a putea cunoaste problemele pe care le intampina acestia in procesul de accesare a fondurilor europene.
De asemenea, primul-ministru a anuntat la finalul sedintei ca „in maxim zece zile vom avea actul normativ pentru cofinantarea, sau prefinantarea pe baza mecanismelor garantiilor guvernamentale a autoritatilor locale care au proiecte europene pentru a putea fi sprijinite in acest demers”.
In cadrul sedintei comitetului au fost prezentata o informare privind stadiul la 31 ianuarie 2010 al implementarii Programelor Operationale finantate din instrumente Structurale.
Astfel, pana la data de 31 ianuarie 2010, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 15312 proiecte, in valoare de 30,76 miliarde euro. Comparativ cu situatia la 31 decembrie 2009, numarul proiectelor depuse a crescut cu 422, iar valoarea acestora cu cca. 703 milioane euro.
Din proiectele depuse au fost aprobate pana la 31 ianuarie 2010 un numar de 3910, in valoare totala de aproximativ 8,61 miliarde euro.
Fata de stadiul la 31 decembrie 2009, in ianuarie 2010 numarul proiectelor aprobate a crescut cu 22, iar valoarea acestora a crescut cu aproximativ 71 milioane euro.
Pana la 31 ianuarie 2010 au fost semnate 2263 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare eligibila de cca. 4,25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta cca. 3,4 miliarde euro.
Numarul contractelor semnate a crescut in luna ianuarie 2010, fata de luna decembrie 2009, cu 39, iar valoarea eligibila a acestora a crescut cu aproximativ 347 milioane euro.
Platile totale facute catre beneficiari, reprezentand pre-finantari si rambursari (cu exceptia rambursarii de TVA), s-au ridicat la suma de aproximativ 635 milioane euro.
In luna ianuarie 2010 s-au efectuat plati catre beneficiari in valoare de 36,61 milioane euro.