Utilizarea fondurilor structurale – primul bilant

fonduri europene, rata de absorbtie, CRPE, beneficiari

Mai mult, performanta pare si mai redusa avand in vedere ca Uniunea Europeana a virat Romaniei circa 2 miliarde de euro in avans, pentru a asigura demarajul programelor si proiectelor.

In mod evident, marea majoritate a acestor bani nu au fost inca utilizati, asteptand sa creasca ritmul aprobarii, contractarii si derularii proiectelor.

Acest ritm este inca greoi, avand ca principale cauze balastul birocratic – de care aparatul administrativ se debaraseaza timid, personalul insuficient din autoritatile de resort, numarul prea mic de evaluatori independenti.

Peste toate acestea, criza economica a pus si ea bete in roate solicitantilor si a pus la incercare capacitatea lor si a autoritatilor de a se adapta si de a gasi solutii.

In acest context au venit o serie de imbunatatiri si simplificari in proceduri, analizate in raportul CRPE. Nu suficiente, totusi, pentru a face o diferenta semnificativa in dinamica aprobarii proiectelor si a rambursarii cheltuielilor catre beneficiari.

Din fericire, autoritatile locale, companiile si ONG-urile din Romania au dovedit ca isi doresc in mod real aceste fonduri, solicitand de peste 3 ori mai multe fonduri decat cele disponibile. Proiectele pentru care au fost semnate contracte „acopera” in proportie de 55% fondurile alocate.

Teoretic, daca totul merge bine si nu exista probleme la derularea activitatilor si in ceea ce priveste documentele depuse pentru rambursarea cheltuielilor, putem vorbi despre o potentiala rata de absorbtie de 55% raportat la suma disponibila in perioada 2007-2009.

O serie de probleme de fond persista inca. Pentru ca rata de cheltuire a fondurilor de 55% sa fie realizata, este nevoie de cateva masuri esentiale.

Pe baza informatiilor si necesitatilor exprimate de catre actorii principali – autoritati, beneficiari, consultanti – CRPE formuleaza zece recomandari care vin in sprijinul aparatului administrativ si al beneficiarilor de fonduri structurale.

Documente:
Raportul in format .pdf
Rezumatul raportului

Sursa: Centrul Roman de Politici Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top