Se intensifica cooperarea transfrontaliera romano-maghiara: 280 de propuneri de proiecte nou depuse

proiecte, cooperare transfrontaliera, Romania-Ungaria, FEDR

Conform primelor date, cele mai multe cereri de finantare (71) au fost depuse in cadrul actiunii “Cooperare intre comunitati”.

Cate 39 de cereri de finantare au fost depuse pentru actiunile ce vizeaza activitati de cercetare-dezvoltare, respectiv cele de cooperare intre institutiile de invatamant.

Aplicantii din Romania si-au asumat rolul de lider de proiect in 110 din numarul total de proiecte depuse. Decizia privind acordarea finantarii va fi luata de Comitetul Comun de Selectie al programului, dupa incheierea procedurii de evaluare.

La sfarsitul lunii ianuarie 2010 s-a incheiat etapa de depunere a aplicatiilor pentru cel de-al treilea apel de propuneri de proiecte, etapa lansata in luna octombrie a anului trecut.

In cadrul acestui apel au fost alocate peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, pentru proiecte transfrontaliere care vizeaza activitati cum ar fi pregatirea unor investitii majore sau cooperarea in domenii precum: transportul, comunicatiile, protectia mediului, piata muncii, cercetare-dezvoltare, inovatie, educatie, sanatate si cooperare intre comunitati.

In cadrul primului apel de proiecte lansat, au fost selectate 90 de proiecte, carora li s-a acordat finantare comunitara, in valoare de aproximativ 13 milioane de euro. Din acesti bani, jumatate sunt alocati partenerilor romani din proiecte. Pentru mai mult de jumatate dintre aceste proiecte, s-au semnat deja contractele de finantare FEDR.

In ceea ce priveste a doua solicitare de propuneri, in valoare de peste 87 milioane de euro (fonduri FEDR), aceasta se afla in a doua etapa a procesului de selectie. Aplicatiile complete elaborate pe baza notelor conceptuale selectate in prima faza a procedurii pot fi depuse in continuu pana la 6 iulie a.c.

Pana in anul 2013, noile solicitari de propuneri de proiecte soft vor fi lansate de regula in a doua jumatate a fiecarui an. In privinta solicitarilor de propuneri de proiecte pentru investitii de mare anvergura, acestea sunt lansate bianual.

Exemple de proiecte in derulare

Dintre proiectele in implementare, am putea mentiona colaborarea dintre judetele Satu Mare si Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, avand ca beneficiari televiziunea Kölcsey din Nyíregyháza si Asociatia Regioline din Satu Mare. Acestia desfasoara in comun un proiect al carui scop este infiintarea unei agentii de stiri/ retea de afiliere economica, cu finantare europeana de peste 800 de mii de euro.

In desfasurare se afla si proiectul intitulat EU-Goal 2009-2010, care aduna peste 16 asociatii sportive din judetele Békés si Arad, cu scopul de a intensifica viata sportiva regionala, prin organizarea mai multor campionate si cantonamente, cu participarea sportivilor locali.

Parcul Zoologic Szeged – cea mai mare gradina zoologica din Ungaria, declarata arie naturala protejata – si Gradina Zoologica din Timisoara, in forma ei actuala, extinsa si modernizata, implementeaza in comun un proiect, care are ca scop prezentarea lumii animalelor din Bazinul Carpatic.

In cadrul acestui proiect, printre altele, vor fi aduse noi specii de animale, vor fi instalate info-screen-uri in vederea ghidarii si informarii vizitatorilor si vor fi organizate diferite programe pentru copii.

Camera de Comert din judetul Hajdú-Bihar si Federatia Patronilor Bihor lucreaza la realizarea unui proiect avand ca scop infiintarea unor retele de cooperare antreprenoriala transfrontaliera. Proiectul doreste sa sprijine initiativele de cooperare pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor din cele doua judete.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.