FNGCIMM a dat garantii de 410 milioane euro in 2009, pe o creditare in stagnare

FNGCIMM, garantii, creditare, restructurare, banci, insolventa

“Si la inceputul lui 2010 creditarea se misca doar din perspectiva restructurarii de credite si eventual a reesalonarii. Garantiile acordate de noi in 2009 au fost de doua ori si jumatate mai mari decat in anul anterior, adica de circa 410 milioane euro, in contextul in care creditarea a stagnat”, a spus Saramet.

El a mai spus ca multe restructurari ale creditelor au fost facute prin acoperirea sau chiar prin supraacoperirea cu garantii din partea FNGCIMM.

Potrivit acestuia, bancile au facut cea mai mare parte a platilor pentru creditele la care garantiile de la Fond reprezentau circa 50-60%. “Pentru cele cu garantii de 45% nu s-a acordat nici un ban”, a mai spus Saramet.

Saramet a adaugat ca platile facute de FNGCIMM au crescut in 2009 la 27 milioane euro. “Mai mult de jumatate din aceste plati ale Fondului de Garantare au fost cauzate in primul rand de insolvente”, a explicat Saramet.

El a adaugat ca in a doua parte a anului, “pe masura ce increderea intre jucatorii procesului de creditare se va relua, se va renunta la garantiile noastre”.

Saramet a mai spus ca la jumatate dintre bancile cu care lucreaza FNGCIMM, soldul dintre comisioanele incasate de Fond in urma garantiilor acordate si platile facute pentru garantii este negativ. “Am platit mai mult decat am incasat la 14 banci”, a precizat Saramet.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.