Muzeul “Irimescu”, refacut cu bani UE

muzeu Irimescu, Falticeni, fonduri nerambursabile, POR, finantare

Muzeul de Arta “Ion Irimescu”, a carui constructie a inceput in 1846, va fi refacut cu fonduri europene alocate pentru promovarea turismului.

Edilii municipiului Falticeni si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au semnat contractul de finantare pentru refacerea cladirii care gazduieste cea mai mare colectie de autor din tara.

Lucrarile, gata in 18 luni

“Proiectul de peste 5,6 milioane de lei are in vedere amenajarea unui spatiu de aproape 1.400 de metri patrati pentru exponatele de o mare valoare ale sculptorului Ion Irimescu, a aleilor si a incintelor acestei constructii”, a precizat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava.

Acesta a mentionat ca isi doreste ca municipiul Falticeni sa fie inclus in proiectele de promovare a judetului. Banii pentru refacerea muzeului au fost alocati prin POR pe axa prioritara 5 privind dezvoltarea durabila a turismului regional si local.

Vasile Tofan, primarul municipiului Falticeni, a precizat ca lucrarile cu fonduri nerambursabile vor fi finalizate in 18 luni, iar contributia locala va fi de 2% din valoarea eligibila a proiectului.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca au decis sa semneze contractul de finantare pentru refacerea cladirii de patrimoniu chiar pe 27 februarie, pentru a marca 107 ani de la nasterea sculptorului Ion Irimescu.

Maestrul s-a stins din viata in 2005, iar ultimele dorinte ale acestuia fac referire la asigurarea fondurilor pentru refacerea cladirii in care si-a petrecut ultimii ani din viata si transformarea muzeului in Centru National Cultural. Institutia de cultura din Falticeni detine cea mai mare colectie de autor din tara, peste 300 de sculpturi si 1.000 de desene, care prezinta temele lui Ion Irimescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.