Consiliul Judetean Cluj vrea sa produca si sa foloseasca energie solara

CJ Cluj, energie solara, panouri, finantare, programe, investitie

Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a declarat ca parcul industrial Tetarom 5 ar urma sa produca energie atat pentru cele trei parcuri industriale existente deja, cat si pentru celelalte care vor fi construite, dar si pentru unele institutii publice.

“Avem in plan sa demaram investitiile in doua noi parcuri industriale – un parc logistic, Tetarom 4 si un parc Tetarom 5, cu specific de producere de energie neconventionala, prin panouri solare. Scopul este acela de a asigura intreaga energie electrica de care are nevoie Tetarom, pentru toate parcurile industriale, urmand ca dupa ce vom face aceasta investitie sa putem intra cu energia produsa in circuitul national energetic pentru a o putea chiar vinde, asa incat veniturile proprii ale Tetarom sa fie suficiente pentru a demara investitiile in alte parcuri industriale”, a declarat Alin Tise.

El a aratat ca noul sistem energetic ar fi benefic pentru toata lumea. “Incercam prin acest Tetarom 5 sa venim atat in sprijinul investitorilor din parc, care vor putea sa foloseasca energia produsa de noi, dar, pe de alta parte, si alte institutii publice, cum ar fi Consiliul Judetean sau alte autoritati, vor putea beneficia de energia produsa de Tetarom 5”, a completat Tise.

Din estimarile de pana acum, pentru noul parc ar fi nevoie de circa 100 de hectare de teren si de o investitie de circa 100 de milioane de euro, bani despre care Alin Tise spune ca incearca sa-i obtina din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial, cu atat mai mult cu cat in astfel de cazuri 90 la suta din fonduri sunt nerambursabile si numai 10 la suta trebuie sa fie contributie proprie. Pana acum, in judetul Cluj exista trei parcuri industriale, in doua dintre ele functionand fabrici ale unor investitori precum Nokia si Emerson.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.