Statul devine clientul nr. 1 pentru consultanti

Mizand pe procesele de restructurare si pe goana clientilor dupa fonduri europene, firmele de consultanta spera la o crestere serioasa in 2010. Serviciile livrate administratiei publice reprezinta principala sursa de venituri pe care se bazeaza anul acesta.

Trei sferturi dintre companiile mari de consultanta, categorie in care intra firmele de profil cu venituri anuale de peste un milion de euro, cred ca principalii clienti din 2010 vor proveni din administratia publica centrala, arata studiul “Piata de consultanta in management din Romania”, realizat recent de AMCOR (Asociatia Consultantilor in Management din Romania).

Desi nu reprezinta mai mult de 5% din totalul companiilor active pe acest segment, firmele mari, sub 20 la numar, sunt responsabile pentru cel putin o cincime din valoarea totala a pietei.

Potrivit datelor inregistrate la Ministerul Finantelor, cele mai mari companii de consultanta dupa cifra de afaceri sunt firma americana McKinsey (13 milioane euro), Ensight (4,6 milioane euro), Contrast (3,5 milioane euro), Horvath & Partners (3,3 milioane euro) si A.T. Kearney (3 milioane euro). Roland Berger, considerata informal liderul pietei, nu si-a publicat niciodata rezultatele financiare.

Datele corespund anului 2008, insa par a fi inca de actualitate, deoarece, dupa cum arata studiul AMCOR, mari schimbari nu s-au mai produs intre timp.

Astfel, in 2009, jumatate dintre companii inregistrau scaderi ale cifrei de afaceri, majoritatea celor care au cazut victima crizei provenind din randul jucatorilor mici, in timp ce 50% din companiile mari au raportat cresteri de circa 10%.

Mai multe detalii: www.capital.ro.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.