Hazarde combatute cu un sistem performant

hazarde, proiect transfrontalier, S2AD, finantare, fonduri europene

Sistemul Informational Integrat de Asistare Decizionala, denumit generic S2AD, permite gestionarea in timp real a datelor privind sursele de risc, dar si a resurselor de interventie in cazul unor calamitati.

In cazul unor situatii alarmante, precum depasirea cotelor de atentie ale raurilor, dispeceratele institutiilor implicate culeg in timp real informatii din teritoriu.

Datele sunt preluate si transmise Directoratului pentru Aparare impotriva Dezastrelor al judetului Hajdu-Bihar, Centrului Operational din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Crisana” si Directiei Ape Crisuri.

Mai putine pagube

Proiectul transfrontalier prin care a fost implementat sistemul S2AD are o valoare de aproape 1.000.000 euro. „Am raportat valoarea pagubelor produse de incendii si calamitati la valoarea proiectului. In ultimul an, pagubele produse s-au ridicat la 1.300.00 euro. In ultimii 30 ani, valoarea pagubelor este de peste 40 milioane euro.

Costul proiectului este de 816.000 euro din care putin peste 500.000 reprezinta finantarea europeana”, a spus locotenentul colonel Claudiu Zoicas, seful Centrului Operational.

Sistemul ofera posibilitatea realizarii unor harti de hazard. in acest fel, echipajele beneficiaza de informatii precum numarul locuitorilor din zona in care se actioneaza, cate gospodarii exista si materialele din care au fost construite casele.

„Timpul maxim de actiune pentru incendii este de 20 minute, iar pentru raspuns medical 7-9 minute”, a precizat general locotenent Vladimir Secara, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Printr-un sistem performant de transmitere prin SMS, dispeceratele pot trimite rapid mesaje de prevenire institutiilor abilitate sa intervina in situatii de urgenta. „Timpul de informare s-a redus de la cinci ore prin fax, la 5 minute, prin SMS”, a adaugat Claudiu Zoicas.

Exercitii efectuate in Ungaria

Inainte de implementarea sistemului S2AD, pompierii au participat la cateva exercitii in Ungaria. „Am avut de evacuat 120 persoane. Intr-o sala de sport a fost amenajata o retea de patru calculatoare si am reusit sa inregistram datele unei singure victime in 30 de secunde”, a spus Claudiu Zoicas. ISU mai are nevoie de investitii de 2 miliarde de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top