Problemele agriculturii: Investitiile si organizarea

Un oficial britanic pune degetul pe rana: agriculturii noastre ii lipsesc investitiile si o mai buna organizare a filierelor de marketing. Mai avem insa sanse sa fim competitivi pe piata comuna cu produse de nisa. Sectorul nostru agricol si alimentar are potential mare pentru dezvoltare insa exista si probleme.

Potrivit lordului Whitty of Camberwell, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale din Marea Britanie, Romania trebuie sa se pregateasca pentru competitia de pe piata europeana extinsa. Din punctul de vedere al competitivitatii, irigatiile sunt un punct sensibil al agriculturii noastre, care necesita investitii serioase. De altfel, lordul Whitty subliniaza ca investitiile reprezinta o problema generala a agriculturii noastre.

O alta problema subliniata de catre oficialul britanic si inteleasa cu greu de catre autoritatile noastre se refera la marketingul produselor agricole. Modul cum ajunge produsul agricol pe masa consumatorilor face diferenta dintre profit si pierdere in economiile occidentale. Autoritatile prefera insa favorizarea productiei agricole in detrimentul investitiilor in infrastrucura de marketing, lucru care trebuie schimbat, dupa cum sugereaza, foarte diplomat, si lordul Whitty.

Investitiile britanice in sectorul agricol romanesc sunt reduse, o exceptie notabila fiind investitia companiei „Halewood”, care a cumparat un procesator autohton de vin. Una din piedicile in calea investitorilor britanici, obisnuiti cu agricultura organizata la scara mare, este fragmentarea suprafetelor de teren agricol. Extinderea, sansa pentru comertul agricol Recenta extindere a Uniunii Europene aduce oportunitati sporite pentru afacerile din domeniul agro-alimentar. „Fermierii britanici s-au temut initial ca extinderea va ameninta unele produse agricole obtinute pe plan intern. Cred insa ca dincolo de potentialele amenintari, trebuie sa vedem oportunitatile extinderii, sub forma concreta a cresterii schimburilor comerciale cu produse agricole si alimentare”, afirma lordul Whitty of Camberwell.

„Noua reforma a politicii agricole comunitare ne duce catre o orientare mai mare catre piata si, totodata, spre o mai mare protectie a mediului in toata productia agricola. De aici Romania nu poate decat sa profite pe piata unica atunci cand va deveni membru al Uniunii Europene”, afirma optimist oficialul britanic. Potrivit acestuia, reforma Politicii Agricole Comune (PAC) presupune ruperea legaturii dintre productie si subventia venita de la Bruxelles, lucru care ofera o libertate mai mare fermierului de a se orienta catre produsele rentabile, cerute de piata. Uniunea Europeana incearca sa evite prin aceasta reforma greselile din trecut, cand subventiile au dus la supraproductie si la aparitia unor stocuri enorme de produse agricole.

Potrivit aceleiasi surse, reforma va afecta in special sectorul european al zaharului, care este extrem de inchis fata de competitie. „In cazul celorlalte sectoare, reforma va aduce in prim plan subventii care sa nu distorsioneze piata unui anumit produs”, observa oficialul britanic. In cadrul reformei PAC, Marea Britanie urmareste limitarea volumului de reglementari care vin de la Bruxelles. Directivele comunitare stabilesc nu doar ce trebuie sa produci, ci si cum. „Noi credem ca modul cum este obtinut un produs trebuie sa ramana la latitudinea fermierului sau a procesatorului, nu sa fie reglementat la nivel central. Aceasta strategie o numim „smart regulation”. Aceasta filozofie trebuie insotita si de o reglemetare moderata a pietelor agricole.”

Sursa: , Revista Capital online, 26 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top