Locuitorii din zona montana vor primi fonduri comunitare pentru proiecte de dezvoltare

Ministerul de Resort a intocmit noua Strategie de Dezvoltare Durabila a Zonei Montane, strategie ce prevede acordarea unui sprijin important pentru agricultura ecologica, agroturism, mestesuguri traditionale si artizanat. Astfel, ajutorul statului se va concretiza prin facilitati si stimulente materiale, dar si prin usurarea accesului la informatie pentru locuitorii zonei montante.

Conform proiectului de lege, se vor acorda facilitati in vederea dotarii gospodariilor montane cu masini si utilaje pentru productia animala si vegetala. Totodata, familiile tinere vor fi sprijinite in mod special in vederea organizarii de gospodarii viabile, prin finantare din fondurile comunitare alocate dezvoltarii rural-montane, precum si de la bugetul de stat, in conformitate cu prevederile comunitare.

In sectorul zootehnic, se urmareste cu predilectie dezvoltarea cresterii de bovine, ovine si caprine, de la care se obtin in mod traditional produse de calitate, intr-un mediu neafectat din punct de vedere ecologic. Agricultorii din zona montana vor fi sustinuti prin acordarea de facilitati, stimulente, credite avantajoase, asistenta tehnica si de formare, in vederea construirii si modernizarii gospodariilor pentru practicarea agroturismului. Vor fi stimulate intreprinderile mici si mijlocii care valorifica in mod prietenos pentru mediu resursele locale, dar si mestesugurile traditionale si artizanatul.

Si proprietarii de paduri vor fi stimulati pentru a gestiona durabil fondul forestier care le apartine. In acest sens, va fi sprijinita infiintarea de asociatii ale detinatorilor de paduri.

Sursa: , Gardianul online, 1 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.