Peste 300 de proiecte aprobate pentru dezvoltarea de mici afaceri in mediul rural

Masura 312, proiecte, finantare, obiective, contracte, investitii

Valoarea totala eligibila a proiectelor selectate pentru finantare depaseste 200 de milioane de lei (47,92 milioane de euro).

Procesul de evaluare si selectie a necesitat un efort deosebit al Agentiei, pentru Masura 312 fiind depuse in sesiunea mentionata 919 proiecte conforme, cu valoarea de 216,41 milioane de euro. Alocarea financiara disponibila in sesiunea de licitatie octombrie – noiembrie 2009 a fost de 47,92 milioane de euro.

Fondurile nerambursabile obtinute de solicitanti vor fi directionate catre o paleta larga de activitati.

Astfel, o investitie care a suscitat un mare interes este cea legata de achizitionare de utilaje pentru diverse servicii (in agricultura, pentru curatenie, dotarea atelierelor de sculptura, etc.), dar au fost aprobate pentru a primi finantare nerambursabila si proiecte care privesc utilarea cabinetelor stomatologice sau infiintarea de ateliere de productie si expunere confectii – imbracaminte.

Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate reprezenta pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va depasi 200.000 de euro. Banii europeni pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care, insa, vor fi dezvoltate numai in mediul rural.

Dintre proiectele aprobate pentru a fi contractate cea mai mare valoare totala este de peste 800 de mii de lei si vizeaza dezvoltarea firmei beneficiare prin achizitia de echipamente, iar cea mai mica este de aproximativ 31 de mii lei si se refera la achizitionarea de utilaje pentru prestari servicii si activitati mestesugaresti in mediul rural.

Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Informatii suplimentare

Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural. Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura. 

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Investitiile in activitati non-agricole productive privesc industria usoara. Spre exemplu articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale.

Totdata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.

In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decat biocombustibilii, insa numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.