Instrumente utile in elaborarea analizei cost-beneficiu

Analiza Cost-Beneficiu, evaluare, investitii, proiect, cofinantare

ACB poate fi utilizata ca instrument de decizie pentru evaluarea utilitatii investitiilor ce urmeaza a fi finantate din resurse publice.

In principal, in contextul de pregatire si evaluare a proiectelor finantate din FC si FEDR, Comisia Europeana solicita realizarea Analizei Cost – Beneficiu:

(1) Pentru a stabili daca proiectul merita sa fie cofinantat

Scopul este de a raspunde la urmatoarele intrebari: Proiectul contribuie la indeplinirea obiectivelor politicii regionale a Uniunii Europene? Incurajeaza cresterea economica si stimuleaza ocuparea fortei de munca? Regula este simpla: daca beneficiile nete pentru societate ale proiectului (beneficii minus costuri) sunt pozitive, atunci societatea este avantajata de proiect deoarece beneficiile sale depasesc costurile. Prin urmare, proiectul ar trebui sa primeasca asistenta din Fonduri si sa fie cofinantat. Daca nu, proiectul va fi respins. Aceasta decizie este luata utilizand analiza economica a analizei cost-beneficiu.

(2) Pentru a stabili daca proiectul necesita cofinantare

Pe langa faptul de a fi oportun din punct de vedere economic, un proiect poate fi si din punct de vedere financiar profitabil, caz in care nu ar trebui cofinantat din fonduri europene.

Pentru a verifica daca un proiect ar trebui sa fie cofinantat, se utilizeaza analiza financiara a analizei cost-beneficiu: daca valoarea financiara a investitiei (veniturile proiectului minus costurile proiectului), fara contributia fondurilor europene, este negativa, atunci proiectul poate fi cofinantat. In acest caz, contributia UE nu trebuie sa depaseasca suma de bani care face proiectul rentabil, pentru ca sa nu apara suprafinantarea.

Analiza Cost – Beneficiu este necesara pentru a justifica ca un proiect care se integreaza in contextul obiectivelor politicii regionale a UE, este oportun din punct de vedere economic si necesita contributia Fondurilor pentru a deveni fezabil din punct de vedere financiar.

Va propunem mai jos o serie de instrumente utile in elaborarea analizei cost-beneficiu, in contextul proiectelor finantate din fonduri europene:

Ghid national pentru analiza cost – beneficiu (proiect elaborat de ACIS)
Metodologie.ro – pagina web dedicata analizei cost-beneficiu in contextul fondurilor europene
Ghid pentru Analiza Cost – Beneficiu a Proiectelor de Investitii

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.