Peste 2.200 de proiecte ale tinerilor fermieri vor primi finantare nerambursabila

tineri fermieri, proiecte, finantare nerambursabila, masura 112, sprijin

Toate aceste proiecte au fost depuse in sesiunea de primire a cererilor de finantare desfasurata in perioada 21 septembrie – 30 noiembrie 2009.

Valoarea totala eligibila a proiectelor selectate pentru finantare nerambursabila in cadrul acestei masuri de investitii este de 48,76 milioane de euro.

Procesul de evaluare si selectie a necesitat un efort deosebit al Agentiei, pentru Masura 112 fiind depuse in sesiunea mentionata 2.702 proiecte conforme, cu o valoare totala de 57,87 de milioane de euro.

Alocarea financiara disponibila pentru sesiunea de licitatie din perioada septembrie – noiembrie 2009 a fost de 55 de milioane de euro.

Astfel, putem afirma ca toate proiectele declarate eligibile au fost selectate pentru a primi finantare.

Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activitati diverse, dintre care cele mai accesate au fost cele pentru apicultura si ferme vegetale. De asemenea, beneficiarii vor putea dezvolta si exploatatii floricole dar si horticole.

Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri este de 100%, dar nu va depasi 25.000 de euro pentru fiecare proiect.

Suma maxima (25.000 de euro) a fost obtinuta de 1.337 de proiecte, exploatatiile agricole vizand apicultura, culturile de camp sau cresterea animalelor.

Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

Informatii suplimentare: Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri

Beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
– are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE1;
– este situata pe teritoriul tarii;
– este inregistrata in Registrul fermelor/Registrul agricol.

Sprijinul este de 10.000 Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 Unitati de Dimensiune Economica (UDE), iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 Euro/1 UDE, dar nu va putea depasi 25.000 Euro/exploatatie.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca anumite conditii dintre care mentionam:
– Sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;
– Detine sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
– Prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.