Un acces mai rapid la fondurile europene pentru combaterea crizei si crearea de locuri de munca

fonduri europene, criza, creare locuri munca, cofinantare, buget

Cu 350 de miliarde de euro prevazute pentru perioada 2007-2013, politica europeana de coeziune primeste peste o treime din bugetul UE.

Aceasta ajuta tarile ce au dificultati din cauza crizei economice si reduce disparitatile dintre noile si vechile state membre. Insa pana la 1 aprilie 2010 – mijlocul perioadei 2007-2013 – doar 27% din aceste fonduri au fost alocate, din cauza procedurilor greoaie si prea complicate.

In contextul dificultatilor economice si sociale carora trebuie sa le faca fata Europa, acesti bani trebuie sa fie disponibili cat mai curand posibil. O propunere a Comisiei Europene, dezbatuta la Parlamentul European, vizeaza facilitarea interventiilor Fondului social european, Fondului de dezvoltare regionala si Fondului de coeziune.

Mai mult, mai repede, mai simplu

Reforma se bazeaza pe trei mari prioritati: cresterea sumelor deblocate in 2010, acordarea unei perioade mai lungi statelor membre pentru folosirea fondurilor si simplificarea accesului.

Conform eurodeputatei Sophie Auconie (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Franta), „au fost luate masuri exceptionale, precum consolidarea pre-finantarii si un nou sistem de calcul, pentru combaterea crizei economice”.

Astfel, Ungaria, Romania si statele baltice vor putea beneficia in 2010 de avansuri de 2% din Fondul social european si 4% din Fondul de coeziune.

Fondurile alocate trebuie cheltuite in doi ani de la atribuire, exceptie facand statele ce au aderat la UE in 2004 si 2007, Portugalia si Grecia, care au la dispozitie trei ani. In cazul in care aceste perioade sunt depasite, fondurile trebuie restituite. Comisia Europeana propune mai multa flexibilitate in aplicarea acestei reguli pentru ca proiectele a caror punere in aplicare a fost intarziata sa nu fie abandonate.

Numai proiectele de peste 50 de milioane de euro pot fi trimise spre aprobare Comisiei Europene. Eurodeputata Elisabeth Schroedter (Verzi/ALE) a aratat ca nu se va mai verifica daca proiectele respecta legislatia europeana in domeniul mediului inconjurator.

Fiecare minut este important

Comisia propusese initial ca proiectele sa poata fi finantate 100% din bani europeni. Aceasta idee a fost insa respinsa de Consiliul UE (reprezentand statele membre) si Parlamentul European, deoarece contravenea principiului de co-finantare.

Parlamentul European va vota raportul (redactat de socialistul bulgar Evgeni Kirilov) la inceputul lui mai si spera ca textul va fi votat si in Consiliu inainte de septembrie.

„Este important ca cele cinci state membre care au nevoie de acest ajutor acum sa poata avea fondurile cat mai curand posibil”, a spus eurodeputata Ramona Manescu (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Romania).

Raportorul Kirilov a amintit faptul ca scopul modificarilor aduse de Parlamentul European este de a ajuta statele membre „in aceasta perioada cruciala”, iar Cornelia Ernst (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania) a salutat regulile ce vizeaza simplificarea procedurilor.

Kay Swinburne (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) a aratat ca „relaxarea criteriilor de co-finantare nu trebuie sa duca la reducerea responsabilitatii”.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top