24 de milioane de euro pentru satele din Maramures

Maramures, proiecte, finantare, contracte, masura 322, APDRP

Printre cele 295 de proiecte aprobate pentru finantare la nivel national de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, prin masura 322, se regasesc si zece localitati din Maramures. Astfel, Sacalaseni, Desesti, Ocna Sugatag, Basesti, Bistra, Copalnic Manastur, Grosii Tiblesului, Farcasa, Sisesti si Boiu Mare vor primi peste 24 de milioane de euro pentru investitii.

“Am depus proiectul in luna iunie anul trecut si am sperat ca vom castiga finantarea. Peste doua saptamani vom semna si contractul si apoi ne apucam de lucru”, a declarat Ioan Stegerean, primarul comunei Farcasa.

Bani pentru drumuri, apa si festivaluri

Proiectele selectate vor primi fonduri pentru imbunatatirea retelelor de drumuri, infiintarea si dotarea centrelor after school, reabilitarea, modernizarea si dotarea caminelor culturale, infiintarea gradinitelor, a centrelor sociale de ingrijire a batranilor, restaurarea bisericilor si a monumentelor istorice.

Cei mai multi bani i-a primit comuna sisesti, aproape 2,6 milioane de euro, bani pe care ii va utiliza pentru modernizarea drumurilor din localitate.

“Vom infiinta un centru after school pentru copiii din surdesti, vom organiza festivalul «Udatoriul din Surdesti» de anul viitor si vom achizitiona utilaje pentru interventii in situatii de urgenta”, a sustine Gheorghe Bud, primarul localitatii.

In Ocna sugatag, cu cei 2,48 de milioane de euro se va reabilita un drum in satul Sugatag, se va asigura alimentarea cu apa si cea de canalizare in Breb si se va organiza Festivalul “Tinjaua de pe Mara”.

“Cu acesti bani vom infiinta si dota serviciului social pentru persoane varstnice Ocna Sugatag, proiect pe care il avem in vedere de mai bine de cinci ani”, a declarat Vasile Sas, edilul comunei.

Cu toate ca proiectele au fost declarate eligibile inca de la finele anului 2009, contractarea efectiva se va face doar peste doua saptamani. Cota de participare a comunitatilor locale la aceste proiecte de 2% din valoarea totala eligibila.

Cati bani au primit primariile?

Sacalaseni – 2.582.853 Euro
Desesti – 2.513.089 euro
Ocna Sugatag – 2.486.458 Euro
Basesti – 2.455.330 Euro
Bistra – 1.291.619 Euro
Copalnic Manastur – 2.584.015 Euro
Grosii tiblesului – 2.570.007 Euro
Farcasa – 2.587.500 Euro
Sisesti – 2.587.280 Euro
Boiu Mare – 2.501.612 Euro

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.