Mihail Dumitru si Dacian Ciolos au discutat despre viitorul PAC

Dacian Ciolos, Mihail Dumitru, PAC, agricultura, proiecte, fermieri, buget

La intalnirea premergatoare conferintei de presa, cei doi inalti oficiali au discutat despre viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) dupa anul 2013.

Mihail Dumitru a declarat ca este important ca in cadrul dezbaterii publice privind reformarea PAC sa existe un dialog permanent la nivelul tuturor celor implicati.

“Ca stat membru al UE, Romania are sansa sa se implice activ in reformarea PAC astfel incat sa fie propuse masuri in interesul agricultorilor romani dar care sa fie in consonanta cu propunerile Comisiei Europene si ale altor state membre”, a subliniat ministrul.

Referindu-se la faptul ca MADR a lansat si in Romania dezbaterea privind viitorul Politicii Agricole Comune Mihail Dumitru a precizat ca “este foarte important ca fermierii sa participe la dezbatere si viitoarea Politica sa aiba acceptul intregii societati pentru ca ea nu se adreseaza doar fermierilor ci si consumatorilor”.

La randul sau, Dacian Ciolos, a subliniat ca “Agricultura europeana este un sector major al economiei noastre. PAC este una din marile noastre politici si poate contribui semnificativ la agenda UE propusa de Comisie in comunicarea “Europa 2020″. Ca sa contribuie pe deplin la proiectul european, politica agricola comuna are nevoie de noi reforme”.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala a adaugat, de asemenea, ca “trebuie sa-i implicam pe cetateni, societatea civila, sa le dam posibilitatea sa se exprime, sa le dam spatiul si timpul necesar in acest scop, pentru ca ulterior, in initiativele pe care le vom lua, sa putem tine seama de parerea lor intr-o maniera coerenta”.

Astfel, invitand la dialog, Dacian Ciolos a reiterat dorinta de a deschide aceasta dezbatere cat mai larg posibil: “Astept reactiile si gandurile agricultorilor, ale asociatiilor profesionale, dar si ale asociatiilor care se ocupa de protectia mediului, a consumatorilor, a bunastarii animalelor. Reactiile tuturor celor care lucreaza in securitatea alimentara, in dezvoltarea durabila, in dezvoltarea rurala – in toate aceste domenii conexe ale agriculturii.”

Inaltul demnitar european a anuntat intentia de a organiza o conferinta de sinteza a rezultatelor dezbaterii publice, la jumatatea lunii iulie 2010, prilej cu care vor fi discutate principalele idei care se vor desprinde din acest proces.

Ele vor putea sa alimenteze reflectiile Comisiei Europene in pregatirea comunicarii despre PAC pentru perioada post-2013. Comunicarea, programata pentru sfarsitul lui 2010, va propune diferite optiuni pentru viitorul agriculturii europene si al politicii agricole comune.

In final, ministrul agriculturii a subliniat ca, foarte important pentru viitorul PAC, este bugetului disponibil dupa 2013. “Este necesara mentinerea unui buget suficient de consistent, astfel incat sa asigure un nivel de trai decent fermierilor, evitarea abandonarii zonelor rurale, a activitatilor agricole si a terenurilor agricole, stimularea mentinerii specificitatii zonelor rurale si a traditiilor locale. De asemenea, sa ofere posibilitatea finantarii, cu preponderenta din bugetul comunitar, a programele majore si evitarea re-nationalizarii PAC.”

De asemenea, Mihail Dumitru a precizat ca va face tot posibilul sa extinda dezbaterea cu privire la viitorul politicii agricole comune la nivelul intregii societati romanesti.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.