BEI acorda Romaniei un imprumut de 34 MEURO pentru investitii la scara mica

Banca Europeana de Investitii acorda BRD – Groupe Societe Generale S.A. (BRD) un imprumut global de 34 MEURO pentru finantarea proiectelor pentru IMM-uri din Romania.

Imprumutul global va fi utilizat pentru finantarea proiectelor mici si mijlocii in domeniile: energie, infrastructura, mediu, economie bazata pe cunoastere, industrie, servicii si turism. Imprumutul va furniza fonduri BEI pentru dezvoltarea unui sector competitiv al IMM-urilor din Romania, sector considerat ca un instrument pentru reducerea graduala a disparitatilor si diferentelor economice la nivel de PIB pe cap de locuitor, intre regiunile individuale.

BEI a mai semnat anterior trei imprumuturi cu BRD: un imprumut global in valoare de 27 MEURO, care a fost alocat integral, in principal pentru proiecte care vizau dezvoltarea IMM-urilor, precum si 2 imprumuturi (17 MEURO si 6 MEURO) pentru finantarea programului de modernizare a Grupului BRD.

Prin semnarea acestui acord de imprumut global, BRD beneficiaza de Facilitatea de Finantare a IMM-urilor, in special schema promovata de Comisia Europeana in cadrul programului Phare. Aceasta ofera bancii partenere beneficii sub forma unei contributii specifice de creditare viitoare a sectorului IMM in Romania.

Imprumuturile Globale reprezinta linii speciale de credit pentru bancile partenere selectate, care opereaza in tarile respective. Aceasta schema de finantare este utilizata de BEI pentru finantarea proiectelor de marime mica si mijlocie, cu o valoare investitionala cuprinsa intre 40.000 Euro si 25 MEURO. Bancile partenere BEI – cum ar fi BRD – imprumuta fonduri de la BEI, pe care le gestioneaza singure, pe riscul lor si in conditiile impuse de ei, dar oferind beneficii initiatorilor proiectelor respective, datorita avantajului pe care acest tip de imprumut il ofera. Investitorii interesati trebuie sa se adreseze direct intermediarilor.

Din 1990 pana in prezent, BEI a acordat imprumuturi Romaniei in valoare totala de aproximativ 3.300 MEURO pentru proiecte care vizau integrarea in Uniunea Europeana si sprijin pentru indeplinirea criteriilor de aderare ale Uniunii Europene, astfel incat Romania sa adere la data tinta 2007. Pana in acest moment, Banca a semnat sapte imprumuturi globale in valoare totala de 166 MEURO cu sase banci partenere din Romania.

Sursa: , www.infoeuropa.ro, 15 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.