Banca Mondiala va finanta in continuare reforma administratiei publice

Consiliul directorilor executivi ai Bancii Mondiale a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, imprumutul PAL pentru Romania, in valoare de 123,4 Milioane Euro, destinat continuarii reformelor structurale, dupa finalizarea programelor PSAL I si II, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Astfel, creditul este primul de acest tip dintr-o serie de trei imprumuturi de ajustare structurala, Programmatic Adjustment Loan – PAL), care au la baza programe pe termen mediu, cuprinzand masurile pentru accelerarea reformelor economice structurale. Angajamentele Romaniei vizeaza, in principal, reforma administratiei publice – in justitie, domeniul functionarilor publici, imbunatatirea elaborarii de politici, managementul finantelor publice. De asemenea, programul cuprinde masuri pentru continuarea proceselor de privatizare, restructurare si lichidare a intreprinderilor de stat, printre care finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si trecerea in proprietate privata a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

In plus, au fost prevazute si operatiuni pentru continuarea reformei in sectorul energetic si cel de minerit, restructurarea cailor ferate si modernizarea administrarii autostrazilor si drumurilor, imbunatatirea mediului de afaceri, liberalizarea pietei fortei de munca, precum si dezvoltarea pietei de capital si a institutiilor financiare nebancare. Potrivit Bancii Mondiale, aceste masuri vor sprijini eforturile Romaniei de a obtine statutul de economie functionala de piata. Raportul de tara al Comisiei Europene va fi publicat la inceputul lunii octombrie.

Valoarea totala a imprumuturilor acordate Romaniei de Banca Mondiala incepand din 1990 depaseste 3,8 Miliarde USD. In prezent, portofoliul Bancii in Romania cuprinde 27 de operatiuni in valoare de peste 1,2 Miliarde USD.

Sursa: , Ziua online, 20 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.