UE a pus la dispozitia ADRNE peste 32 de miliarde de lei

Ieri a fost lansata la Iasi noua schema pentru proiecte mari de infrastructura regionala in Regiunea Nord-Est, pentru perioada 2004-2006, din cadrul programului PHARE. Uniunea Europeana a dedicat derularii acestui nou proiect suma de 32,78 de Milioane Euro, la care se vor adauga alte 8 milioane Euro, din partea Guvernului Romaniei.

Principalele domenii spre care se vor canaliza banii vor fi infrastructura de turism, transportul regional, reabilitarea zonelor industriale si dezvoltarea infrastructurii de afaceri. Å¢Este foarte important sa avem capacitatea sa cheltuim acesti bani. Voi incuraja proiectele cu impact regional. Spre exemplu, o autostrada care sa lege judetul Cluj de judetul Iasi va avea prioritate in fata unei asfaltari de drumuri comunale, acolo unde nu se intimpla nimic”, a declarat ziaristilor de la Evenimentul de Iasi directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), dl Constantin Apostol.

Solicitantii acestor fonduri trebuie sa fie consiliile judetene, primariile si consiliile municipale sau orasenesti, precum si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Valoarea totala eligibila a unui proiect va fi acoperita din trei surse: contributia PHARE, cofinantarea nationala si cota solicitantului (minimum 10 % din totalul costurilor eligibile). Un proiect eligibil va primi o finantare maxima de 5 Milioane Euro, la care se adauga 25 % din cofinantarea nationala. “Vom avea in vedere dezvoltarea infrastructurii de afaceri in regiunea noastra. Pot spune ca, in pofida unei legislatii total neprietenoase, pina acum am reusit crearea a 15.000 de locuri de munca in regiunea de Nord Est. Dintre toate regiunile de dezvoltare, noi avem cea mai mare capacitate de absorbtie a fondurilor, adica peste 80 la suta”, a adaugat dl Apostol. Termenul-limita pentru depunerea dosarelor este 17 decembrie.

Sursa: , Evenimentul de Iasi online, 17 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.