Modificari aduse accesarii fondurilor nerambursabile oferite pentru modernizarea exploatatiilor agricole

modificari, Masura 121, fonduri nerambursabile, investitii, proiecte

Astfel, procentul de cofinantare s-a majorat cu 10% pentru investitiile avand drept scop implementarea noilor provocari prin urmatoarele tipuri de operatiuni: „Imbunatatirea eficientei utilizarii si depozitarii ingrasamintelor cu azotat”, „instalatii pentru tratamentul apelor reziduale in exploatatii agricole si in cadrul proceselor de prelucrare si comercializare”.

Aceasta majorare se aplica exclusiv la partea din proiect destinata investitiilor in aceste doua tipuri de operatiuni.

Totodata, a fost introdus un nou sector prioritar: culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa in scopul producerii de energie regenerabila.

De asemenea, APDRP solicita incepand cu 3 mai – data deschiderii primei sesiuni de primire a proiectelor pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” din acest an – depunerea dovezii capacitatii si sursei prin care beneficiarul va asigura cofinantarea proiectului.

Pentru proiectele ce vizeaza noile provocari legate de schimbarile climatice, fondurile publice au fost suplimentate cu suma de 28.677.708 Euro, reprezentand alocarea financiara aferenta Planului European de Redresare Economica (PERE) destinata Romaniei.

Dovada se va depune la momentul contractarii si se va putea face prin documente specifice emise de catre institutiile financiar-bancare.

O noutate in ceea ce priveste criteriile de selectie este punctajul suplimentar care se va acorda pentru proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, care vor primi astfel 5 puncte.

Punctajele pentru proiectele care prevad investitii in sisteme de irigatii, energie regenerabila si procesare in cadrul fermei, se acorda in functie de ponderea acestor investitii din valoarea totala eligibila a proiectului.

Pentru proiectele care prevad productie in sistem ecologic punctajul se acorda in functie de ponderea suprafetei/numarului de animale in suprafata totala/numarului total de animale al exploatatiei.

Semnificativ de subliniat sunt si modificarile propuse pentru punctajul de selectie al proiectelor ce vor fi depuse pentru evaluare si aprobare in cadrul Masurii 121. Astfel, pentru stimularea sectorului vegetal se vor acorda, la culturile de camp, 15 puncte fata de 5 puncte primite anterior, pentru stimularea acestui sector.

O alta modificare se refera la perioada in care persoanele fizice se pot autoriza ca Persoane Fizice Autorizate (PFA) pentru a putea fi acceptate ca beneficiari. Aceasta perioada a fost prelungita de la 30 zile lucratoare, calculate incepand cu data primirii notificarii privind selectarea cererii de finantare, la 60 zile calendaristice.

Exploatatiile agricole care nu au mai beneficiat de sprijin nerambursabil oferit prin Programul SAPARD sau PNDR, pentru acelasi tip de activitate, vor primi 7 puncte in loc de 5 puncte cum se acordau in sesiunile anterioare. Acest aspect poate incuraja micii intreprinzatori sa acceseze fondurile nerambursabile oferite prin PNDR.

Totodata punctajul acordat investitiilor pentru procesarea produselor agricole a scazut de la 10 puncte la 5. Conform noii versiuni a Ghidului Solicitantului, aferent Masurii 121, exploatatiile agricole detinute de fermieri cu varsta sub 40 de ani vor primi 13 puncte.

De retinut ar mai fi si precizarea conform careia la punctarea criteriilor de selectie cheltuielile neeligibile NU sunt luate in considerare.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top