Firmele mici primesc mai putine finantari gratuite

Intreprinzatorii care mai spera sa obtina o finantare nerambursabila pentru investitii in echipamente sau productie ar trebui sa se grabeasca sa prinda programele de la bugetul de stat. Aceasta pentru ca, pana in 2007, fondurile europene nu mai cuprind nici o componenta adresata investitiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

In schimb, exact in sens invers proportional s-a modificat oferta bancilor pentru acest sector. Creditele sunt tot mai avantajoase si diversificate, specializate pe domenii de activitate. Desigur, banii nerambursabili au farmecul lor. “Cu toate intarzierile de care s-au plans intreprinzatorii, cu toate problemele care s-au ivit, schemele de granturi pentru IMM au fost folositoare intreprinzatorilor”, spune Cristina Manescu, manager sector IMM din partea Delegatiei Comisiei Europene.

Inca din faza sa incipienta, in anul 1997, programul Phare a alocat sume importante infiintarii de afaceri si desfasurarii activitatilor de productie. In total, pana in 2003, sectorul IMM a absorbit aproximativ 135 Milioane Euro de la UE. Motivele pentru care s-a decis inchiderea robinetului de bani pentru investitii sunt legate de un anumit echilibru pe termen lung. “Banii nerambursabili distorsioneaza piata financiara locala, creaza o atitudine ne-antreprenoriala, creeaza inechitati sau suspiciunea de inechitate si, in plus, s-a constatat ca nu au un efect multiplicator atat de mare”, spune Cristina Manescu. Prin urmare, s-a decis ca accentul trebuie pus pe credite. Lucru care nu s-a intamplat doar in Romania, ci si in celelalte tari care au aderat de curand la UE.

Specialistii din domeniul bancar recunosc ca IMM sunt motorul economiei, dar “trebuie amintit ca firmele care au active si cifra de afaceri reduse prezinta cel mai mare risc de faliment. De aceea, desi isi declara interesul clar pentru aceasta zona a economiei, finantatorii o privesc cu oarecare reticenta”, spune Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari. Tot el considera ca IMM pot accesa cu greu bancile, deoarece de multe ori managerii lor nu au cunostintele financiare necesare pentru a intocmi un plan de afaceri riguros si nu au active fixe suficiente pentru a garanta pentru creditele obtinute. “Pe de alta parte, fondurile de risc cauta acele oportunitati de investitii care sa le ofere un randament proportional cu riscul asumat”, spune Cabat. Acest risc este unul foarte mare, tinand cont de cumularea riscului de tara si a riscului afacerii pentru o IMM. “Pentru o firma mica, in special una care se afla la inceput de drum, asemenea randamente se obtin doar din activitati aflate la limita legii”, conchide Dragos Cabat.

Mai exista totusi si programe nerambursabile, oferite de Agentia Nationala pentru IMM-uri. Cat priveste oferta fondurilor europene, ea se va axa pe consultanta, sprijin pentru dezvoltarea capacitatilor de marketing si management, pregatire profesionala. “Sunt asa numitele investitii soft: infiintarea de centre de consultanta, asistenta tehnica, asistenta pe care o pot furniza camerele de comert. Acest gen de finantari au rolul de a pregati firmele pentru fondurile structurale”, spune Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Referitor la fondurile structurale, tot el spune ca vor contine componente consistente pentru IMM. “Problema este ca atat intreprinzatorii, cat si institutiile trebuie pregatite pentru a putea absorbi acesti bani”, mai spune Cotovelea. Prea putine firme mici si mijlocii realizeaza acum cat de mult va costa supravietuirea pe piata unica, dupa aderare. De asemenea, ei trebuie sa inteleaga ca este necesar sa-si orienteze investitiile si proiectele pentru care atrag finantare catre acele aspecte delicate cum ar fi achizitionarea de tehnologie, atingerea standardelor de calitate, alinierea la reglementarile UE.

Expertii europeni care participa la programele de pregatire pentru IMM considera ca situatia din Romania nu este extrem de diferita de cea din alte tari unde au derulat proiecte asemanatoare. “Este important ca intreprinzatorii sa-si dezvolte aptitudinile soft, adica leadership, management, comunicare. lucru in echipa. si, de asemenea, sa achizitioneze certificarile ISO, fara de care nu-si vor putea vinde produsele”, spune Leo Quinlan, consultant in cadrul programului Phare de asistenta tehnica pentru IMM.

Sursa: , Revista Capital online, 30 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.