Anca Daniela Boagiu: Pe 7 iunie, MIE va prezenta Comisiei Europene To-Do-List-ul pentru eliminarea steguletelor rosii

Ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, a participat pe 30 mai a.c., la reuniunea Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana (CEIE), prezidata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Principalul subiect pe agenda intalnirii l-a reprezentat To-Do-List-ul pentru eliminarea zonelor de ingrijorare maxima semnalate in raportul Comisiei Europene din 16 mai, elaborat de catre Ministerul Integrarii Europene.

Institutiile cu atributii in gestionarea domeniilor marcate cu stegulet rosu, in speta Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor Publice, au prezentat in cadrul reuniunii stadiul in care se afla implementarea masurilor prin raportare la calendarul stabilit. Astfel, in ceea ce priveste agentiile de plati care vor gestiona platile directe pentru agricultorii romani, a fost devansat termenul pentru angajarea de personal, urmand ca aceasta sa fie finalizata in luna septembrie. De asemenea, tot pana in toamna se preconizeaza a fi finalizat si sistemul de identificare a parcelelor. In prezent se afla in desfasurare procedurile de licitatie pentru achizitionarea soft-ului necesar functionarii sistemului integrat de administrare si control. Pentru sistemele de interoperabilitate a colectarii taxelor vor incepe primele teste in luna iulie, urmand ca pentru raportul din toamna sa putem demonstra ca acesta masura este pe deplin realizabila.

Documentul elaborat de MIE va fi prezentat in data de 7 iunie in cadrul intalnirii bilaterale pe care autoritatile romane o vor avea cu Comisia Europeana. Ultima raportare a stadiului de indeplinire a acestor masuri va avea loc inaintea Raportului Comisiei Europene care va fi publicat cel mai probabil in luna septembrie.

„Chiar daca avem un plan de actiuni special pentru steguletele rosii, exista unul similar si pentru aspectele care necesita efoturi intensificate. Steguletele galbene vor fi urmarite cu aceeasi atentie ca si cele rosii astfel incat raportul din toamna sa marcheze nu doar eliminarea aspectelor de ingrijorare maxima, ci si reducerea celor pentru care sunt necesare eforturi intensificate” a subliniat Anca Daniela Boagiu.

Pentru a continua demersurile in plan diplomatic in vederea ratificarii Tratatului de Aderare s-a stabilit ca MIE si MAE sa elaboreze o lista cu experti care ar urma sa fie detasati la ambasadele statelor membre care nu au finalizat inca procesul de ratificare. Rolul acestor experti va fi de a transmite informatii concrete si exhaustive despre progresele inregistrate de Romania si masurile pe care le luam pentru a remedia aspectele de ingrijorare.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top