Accesarea fondurilor europene – modalitate de sprijinire a investitiilor in Romania

POR, investitii, fonduri europene, contracte, stadiu, implementare

Pe baza contractelor incheiate pana la 15 mai a.c., Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului preconizeaza realizarea urmatorilor indicatori: 3.454 de locuri de munca create, 2.063 km de drumuri reabilitate, 18 unitati medicale reabilitate, 40 de centre sociale modernizate/echipate, 75 unitati scolare reabilitate/echipate, 176 unitati mobile echipate pentru interventia de urgenta, 4 campusuri universitare reabilitate si 76 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

Obiectivele pentru finalul anului 2010 sunt de a atinge cifra de 3 miliarde de euro pentru contractelele semnate si de a efectua plati de peste 300 milioane euro aferente anului 2010.

Ministrul Elena Udrea a trecut in revista si modificarile strategice care sa permita adaptarea POR la nevoile prezente ale potentialilor beneficiari, luate in cadrul Comitetului de Monitorizare al POR desfasurat in perioada 19-20 mai.

Pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contributiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare, valoarea maxima a finantarii acordate reprezentand 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, fara a depasi insa valoarea de 200.000 de euro.

Ministrul Elena Udrea a subliniat faptul ca aceasta este una dintre cele mai clare si mai asteptate masuri de redresare economica si sprijinire a mediului privat.

De asemenea, o alta decizie adoptata a fost cea a realocarii fondurilor neutilizate in cadrul DMI 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati” catre DMI 4.1, DMI 4.3, DMI 5.1 si DMI 5.2. Bani din DMI 4.2 vor fi utilizati si pentru suplimentarea unui necesar de aprox.

30 de milioane pentru finantarea a 5 spitale aflate pe lista de rezerva a DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”.

Este o ocazie unica, creata prin efortul MDRT, ca spitalele judetene de urgenta din Targoviste, Ramnicu Valcea, Zalau, Sfantu Gheorghe si Ilfov sa fie reabilitate si echipate in conformitate cu cerintele secolului XXI.

Progrese au fost inregistrate si in ceea ce priveste Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, care dispune de cel mai mare buget in cadrul Programului, prin depunerea si semnarea primelor proiecte eligibile.

Aceasta axa este una foarte importanta pentru ca administratiile celor 7 orase poli de crestere au fost impulsionate sa se pozitioneze si sa se defineasca drept centru regional de dezvoltare cu aspiratii clare si caracteristici specifice pentru a putea prezenta planurile integrate de dezvoltare si a depune proiecte.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top