Bancile dau bani firmelor, dar nu le baga si in traista

Peste jumatate din firmele mici si mijlocii se descurca numai cu resurse proprii, desi accesul la finantare nu mai este considerata o problema. Aceasta este concluzia paradoxala a ultimului studiu referitor la starea sectorului IMM. Un alt fapt surprizator, consemnat in studiul Consiliului National al Intreprinderilor private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), este acela ca procentajul celor care se autofinanteaza este cel mai ridicat tocmai in Bucuresti. Ne-am fi asteptat ca micii intreprinzatori din Capitala sa fie mai abili in atragerea de resurse externe, cum sunt creditele bancare sau finantarile nerambursabile.

Ei bine, situatia este cu totul alta: companiile mici din zona de nord-est, una dintre cele mai sarace regiuni economice, apeleaza in cea mai mare proportie la credite. Pe de alta parte, un sondaj efectuat de CNIPMMR in randul a peste 1.000 de firme releva ca, in topul problemelor acestora, accesul la finantare se afla pe ultimul loc. Asadar, oferte exista, lucru recunoscut atat de finantatori, cat si de solicitanti, dar nu prea le acceseaza nimeni. Concluziile confirma analiza prezentata in „Dosar finantari”, din numarul 40 din 30 septembrie al revistei Capital.

Din studiul „Carta Alba a IMM-urilor din Romania”, realizat de CNIPMMR, reiese si faptul ca gradul de apelare la finantari creste o data cu varsta si dimensiunea firmei. Pe de alta parte, in domeniul serviciilor sunt cele mai multe firme care se autofinanteaza, adica 70%, iar cele mai multe care apeleaza la finantare externa sunt din industrie. Un alt fapt surprinzator relevat in studiu este acela ca firmele exportatoare apeleaza intr-o mica masura la credite. „In mod normal, satisfacerea multiplelor exigente ale pietelor straine necesita resurse apreciabile, care depasesc posibilitatile proprii”, comenteaza autorii studiului. Singura explicatie gasita este aceea ca, probabil, firmele exportatoare utilizeaza pe scara larga credite numai de la clienti si furnizori, „numai din strainatate, ocolind astfel conditiile mai grele ale bancilor din Romania”. Asa cum am mentionat, accesul dificil la credite este semnalat de catre numai 30% din IMM-uri, fiind cea mai mica dintre problemele identificate de acestea. Pe primele locuri in topul chestiunilor arzatoare se plaseaza fiscalitatea, birocratia, scaderea cererii interne si intarzierile la plata facturilor. Per ansamblu, studiul Consiliului National pentru IMM-uri arata ca performantele a peste 50% dintre IMM-uri sunt superioare in 2004 fata de anul trecut.

Sursa: , Revista Capital online, 14 octombrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top