Firmele romanesti s-au obisnuit sa traiasca din banii proprii

Potrivit unui sondaj de opinie in randul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) printr-un program PHARE, 60% dintre microintreprinderi au declarat ca nu au avut probleme cu lichiditatile, iar o treime dintre acestea s-au confruntat cu aceasta problema uneori.

Pe de alta parte, 36,4% dintre intreprinderile mijlocii au avut probleme cu lichiditatile uneori, iar 8% dintre acestea au incontinuu aceasta problema. In cazul in care duc lipsa de lichiditati, 50% dintre micii agenti economici amana sa isi achite obligatiile financiare fata de furnizori, 24% amana plata contributiei la asigurarile sociale de stat si 11% nu isi achita la timp impozitul pe venit. Jose Cervera-Ferri, consultant in cadrul Comisiei Europene, explica aceasta tendinta prin faptul ca „lichiditatile depind de marimea intreprinderii si de numarul de tranzactii, lucru demonstrat si de sondaj. Astfel, 30% dintre microintreprinderi nu-si propun nici un fel de investitii, 54,8% intentioneaza sa faca investitii mici si numai 15,2% se gandesc sa investeasca mai mult.

Proportiile se schimba in cazul intreprinderilor mijlocii. Peste 31% dintre managerii acestor intreprinderi si-au planificat investitii mari, 54,2% investitii mici si numai 14,7% vor ramane la acelasi nivel. In ceea ce priveste domeniile unde agentii economici intentioneaza sa faca mici investitii, ponderea variaza intre 52% pentru servicii si 73% in transporturi si comunicatii.

Investitiile mari sunt preconizate in industrie si energie, precum si in comert, in proportie de peste 20%. In schimb, in agricultura si pescuit, se inregistreaza cel mai mare procent al celor care nu vor face nici un fel de investitii – 34. Tot legat de problema lichiditatilor, care se accentueaza o data cu cresterea investitiilor, 87,5% dintre intreprinzatorii care investesc putin, respectiv 77,4% dintre cei care fac investitii majore, isi sustin „expansiunea“ din venituri proprii.

Imprumuturile bancare reprezinta o sursa de finantare pentru 33% dintre cei care fac investitii mici si 57% pentru agentii economici care investesc mai mult. Pe masura ce investitiile sunt mai mari, agentii economici – 39% dintre respondentii care si-au planificat investitii considerabile – combina resursele proprii cu creditele bancare.

Totodata, se constata ca in randul IMM-urilor nu exista investitii finantate de pe piata de capital. Produsele bancare utilizate de 94% dintre agentii economici mici si mijlocii sunt conturile curente. In rest, se constata o pondere extrem de scazuta a unor produse bancare moderne – creditele comerciale, folosite de numai 9,3% dintre IMM-uri, sau creditele de investitii, la care apeleaza 4% dintre micii intreprinzatori.

In alegerea surselor de finantare, peste 90% dintre IMM se orienteaza, in primul rand, dupa nivelul dobanzilor si 40% dupa procedurile impuse de institutiile financiare. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 993 de agenti economici din sapte domenii de activitate.

Sursa: , Ziarul Cotidianul online, 15 octombrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top