
Astfel, investitiile suportate din cheltuieli neeligibile nu sunt luate in considerare la punctarea criteriilor de selectie.
Toate proiectele eligibile sunt punctate in acord cu criteriile de selectie mentionate in Ghidul Solicitantului, fiecare din acest criteriu avand stabilit un anumit numar de puncte.
Un proiect poate cuprinde cheltuieli eligibile dar si neeligibile. Fondurile nerambursabile sunt acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile.
Cheltuielile considerate a fi neeligibile vor fi suportate integral de catre beneficiarul proiectului. Lista tipurilor de investitii si cheltuielile eligibile cat si a celor neeligibile se regaseste in Ghidul Solicitantului aferent fiecarei Masuri de finantare.
Ceea ce este de retinut este faptul ca finalizarea proiectului FEADR presupune ca beneficiarul sa finalizeze atat partea de investitie suportata prin cheltuielile eligibile, cat si partea de investitie realizata prin cheltuielile neeligibile.
Aceasta clarificare se aplica pentru urmatoarele masuri de investitii: Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, Masura 312 „Creare si dezvoltare micro-intreprinderi”, Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice” si Masura 322 „Renovarea si dezvoltarea satelor”.
Informatii suplimentare
Criteriile de eligibilitate sunt acele conditii obligatorii care trebuie sa fie indeplinite de catre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat in vederea acordarii fondurilor nerambursabile SAPARD sau FEADR.
Criteriile de eligibilitate generale ale masurii si cele specifice ale submasurilor sunt mentionate in Fisa tehnica disponibila ca Anexa la Ghidul Solicitantului.
Cheltuielile eligibile sunt cheltuieli care pot fi co-finantate prin Programul SAPARD si prin FEADR. Pentru a fi considerate eligibile in contextul proiectului, cheltuielile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– Sa fie necesare pentru desfasurarea proiectului, sa fie prevazute in cadrul contractului de finantare si sa fie in conformitate cu principiile unui management financiar solid;
– Sa fie efectiv realizate pe perioada executiei proiectului si sa respecte prevederile din Contractul de finantare, cu exceptia studiilor de fezabilitate si a studiilor conexe (studii tehnice, economice, plan de afaceri, avize, autorizatii, acorduri, taxe legale aferente acestora) a caror cheltuiala poate fi facuta inainte de semnarea contractului de finantare dar dupa emiterea Deciziei Comisiei Europene prin care se va acorda managementul fondurilor SAPARD pentru Romania.
– Sa figureze in registrele contabile ale beneficiarului, sa fie identificabile si verificabile si sa fie sustinute de originalele actelor de plata justificative.
– Valoarea eligibila a proiectului – reprezinta suma cheltuielilor pentru bunuri, servicii si/sau lucrari care se incadreaza in Lista cheltuielilor eligibile precizata in Ghidurile solicitantului si care pot fi decontate prin FEADR; procentul de cofinantare publica si privata se calculeaza prin raportare la valoarea eligibila a proiectului;
– Valoarea neeligibila a proiectului – reprezinta suma cheltuielilor pentru bunuri, servicii si/sau lucrari care sunt incadrate in Lista cheltuielilor neeligibile precizata in Ghidurile solicitantului si, ca atare, nu pot fi decontate prin FEADR; cheltuielile neeligibile nu vor fi luate in calcul pentru stabilirea procentului de cofinantare publica; cheltuielile neeligibile vor fi suportate financiar integral de catre beneficiarul proiectului.