„Pentru Romania, fondurile europene nu numai ca reprezinta o prioritate, ci reprezinta o sansa majora pentru a putea depasi mai usor criza economica”

Emil Boc, Johannes Hahn, fonduri europene, prioritate, proiecte

Seful Executivului roman a dat asigurari, in cadrul comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, la care a participat si comisarul Johannes Hahn, ca absorbtia fondurilor comunitare are o importanta ridicata in contextul crizei economice actuale: „Pentru Romania, fondurile europene nu numai ca reprezinta o prioritate, ci reprezinta o sansa majora pentru a putea depasi mai usor criza economica”.

Premierul Emil Boc a sustinut ca Guvernul roman va mobiliza cu prioritate resursele bugetare necesare absorbtiei acestor fonduri, chiar si in conditiile aplicarii programului de austeritate propus.

„Romania, in ciuda eforturilor de austeritate pe care trebuie sa le faca, isi pastreaza intacte resursele bugetare alocate pentru cofinantarea proiectelor europene /…/ pentru ca modernizarea acestei tari sa aiba loc si, implicit, sa avem locuri de munca si dezvoltare economica”, a declarat premierul roman.

La randul sau, comisarul european pentru politica regionala a apreciat deciziile luate de Executivul de la Bucuresti in privinta alocarii de fonduri pentru investitii.

„Pactul european pentru stabilitate inseamna /…/ ca trebuie sa avem in vedere si aspectele referitoare la dezvoltare, la crestere economica, ceea ce presupune investitii in beneficiul oamenilor, in beneficiul tarii, lucru care presupune crearea de locuri de munca si pastrarea locurilor de munca existente. /…/ Guvernul Romaniei – si ma bucura acest fapt – a decis sa pastreze aceasta linie, sa continue sa investeasca in utilitati, sa utilizeze fondurile europene in beneficiul oamenilor”, a afirmat Johannes Hahn.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat, de asemenea, ca membrii Guvernului au discutat cu comisarul european pentru politica regionala posibilitatea realocarii unor sume de bani din cadrul unor programe operationale mai putin solicitate, catre acele programe unde solicitarile sunt ridicate.

„Am discutat impreuna cu domnul comisar posibilitatea realocarii unor sume de bani de la diverse axe si componente care nu sunt atat de solicitate si populare, /…/ spre alte axe si domenii care sunt extrem de solicitate. De exemplu, chiar in cadrul programului de dezvoltare regionala, /…/ avem solicitari de peste 10 miliarde de euro, iar in privinta proiectelor depuse, fondurile europene alocate sunt de 4 miliarde de euro. /…/ Mai sunt si alte programe extrem de solicitate in domeniul agriculturii, de exemplu masura 3.2.2 pentru dezvoltarea infrastructurii rurale este extrem de solicitata. Am cerut sprijinul Comisiei Europene, prin domnul comisar, sa incepem o asemenea discutie, pentru a putea realoca sume de bani de la diverse axe spre acelea care sunt cele mai solicitate in momentul de fata in Romania”, a sustinut premierul Emil Boc.

In acest context, comisarul european Johannes Hahn a declarat ca sustine pozitia Guvernului roman: „Avem un interes comun de a folosi fondurile europene. si intr-adevar, daca vedem ca in unele domenii interesul este mai scazut, numarul de proiecte este mai mic decat in alte domenii, unde /…/ bugetul alocat nu este suficient, exista acest grad de flexibilitate in ajustarea programelor operationale.”

Premierul Emil Boc a mai declarat ca membrii Executivului roman i-au prezentat comisarului Johannes Hahn deciziile referitoare la descentralizarea in domenii precum sanatatea, administratia publica, educatia, cultura, premierul roman dand asigurari ca „Romania are o determinare maxima de a aplica principiul subsidiaritatii si pe acela al descentralizarii. Prin subsidiaritate inteleg a da autoritatilor locale, care sunt cel mai aproape de cetatean, posibilitatea de a lua deciziile pentru oameni.”

Emil Boc a sustinut ca „lucrurile sunt in linie dreapta pentru ca descentralizarea si politica regionala sa poata fi dezvoltata, cunoscand faptul ca viitorul dezvoltarii europene depinde de viitorul dezvoltarii regionale in fiecare tara. Romania este angajata in acest proces de sustinere a dezvoltarii regionale, de implementare a principiului descentralizarii si subsidiaritatii”.

Comisarul european pentru politica regionala a apreciat implicarea Executivului roman in ceea ce priveste descentralizarea: „Ma bucura angajamentul in vederea descentralizarii si cred ca, in conformitate cu ceea ce consacra si tratatul, principiul subsidiaritatii este unul central”.

De asemenea, Johannes Hahn a subliniat importanta conectivitatii la nivel european „Este, de asemenea, necesar sa implementam si anumite proiecte majore, ca de exemplu proiectele de cai ferate, de autostrazi, care fac parte din reteaua transnationala europeana. Conectivitatea nu este doar un slogan, este mai degraba un aspect care trebuie pus in practica, un aspect care trebuie sa fie transformat in realitate. Iar la nivelul Uniunii Europene conectivitatea reprezinta una dintre principalele prioritati.”

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top