MADR a acordat sprijin financiar de peste 1.350.000 de euro pentru sectorul fructe si legume

MADR, producatori, fructe, legume, sprijin financiar, beneficiari

Cea mai mare suma acordata este de 460.000 euro si a fost obtinuta de grupul de producatori Paradisul legumelor Curtici – Macea (Arad).

Fondurile au fost utilizate la construirea unui depozit in valoare totala de aproximativ 750.000 de euro, sprijinul financiar acordat reprezentand 75% din valoarea depozitului si 10% din valoarea productiei comercializata de membrii grupului de producatori de legume (procentul maxim eligibil conform prevederilor legislative).

Alte grupuri de producatori care au primit sprijin financiar sunt:

* SC Bratesleg Grup SRL (Galati) – 280.000 euro,
* Societatea Agricola a Producatorilor de mere Dedrad-Batos (Mures) – 166.000 euro
* SC Cerasus SRL (Iasi) – 80.000 euro
* SC Agroleg Grup SRL (Galati) – 75.000 euro

In ceea ce priveste organizatiile de producatori in sectorul legume fructe, o singura organizatie, S.C. Hortifruct Bucuresti, a obtinut sprijin financiar pentru investitii conform programului operational, in valoare de 290.000 euro.

Facem precizarea ca grupurile de producatori recunoscute preliminar si organizatia de producatori au inclus in planurile de recunoastere si programul operational aprobat, investitii cu o valoare aproximativa de 16 milioane de euro (pentru constructii si/sau modernizari depozite, achizitionare de masini de sortat, ambalat, etichetat etc.).

Reamintim ca, pentru perioada 2010-2013, grupurile si organizatiile de producatori recunoscute preliminar pot primi sprijin financiar, atat pentru constituire si facilitati administrative, cat si pentru realizarea de investiti.

Astfel, prin Pilonul I al Politicii Agricole Comune, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale acorda sprijin financiar grupurilor si organizatiilor de producatori din sectorul legume fructe. Modul de accesare a sprijinului financiar este prevazut in Hotararea de Guvern nr. 1078 din 10 septembrie 2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume, act normativ elaborat in baza Regulamentelor (C.E) 1234/2007,1580/2007 si 1182/2007.

Informatii suplimentare

Grupurile de producatori in sectorul fructe si legume beneficiaza de finantare in cadrul organizarii comune de piata, astfel:

* ajutor financiar in vederea constituirii si facilitarii activitatilor administrative: sprijin financiar de 10% din valoarea productiei comercializate;
* ajutor financiar acordat direct, care sa acopere 75% din valoarea investitiilor eligibile conform planului de recunoastere.

Beneficiarii acestor forme de sprijin pot utiliza sprijinul financiar in vederea promovarii produselor prin construirea de depozite legume fructe, achizitionarea de masini de sortat, ambalat, etichetat, instalatii frigorifice pentru pastrare si conditionare, asigurand produselor indeplinirea standardelor de conformitate si calitate pentru a fi livrate pietei de consum.

Totodata, aceste forme asociative pot achizitiona retea de magazine unde se poate comercializa productia de legume-fructe.

Organizatiile de producatori in sectorul fructe si legume pot beneficia de sprijin financiar, dupa cum urmeaza:

* Ajutor financiar de pana la 4,6% din valoarea productiei comercializate;
* Sprijinul financiar comunitar pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producatori platite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operational aprobat.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.