Peste 95 de milioane de euro nerambursabili, vor fi disponibili pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi

Masura 312, micro-intreprinderi, investitii, fonduri europene

Potentialii beneficiari vor putea depune proiectele, in perioada 14 iunie – 15 iulie 2010, la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) ale Agentiei din judetele unde va fi amplasata investitia.

Programul de primire al proiectelor la OJPDRP este de luni pana vineri intre orele 9:00 si 14:00, cu exceptia ultimei zile (joi, 15 iulie), cand se vor putea depune cereri de finantare doar pana la ora 12:00.

Fondurile totale disponibile, in cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor, sunt de 95.857.420 de euro. Pentru accesarea acestor fonduri nerambursabile, solicitantii de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent Masurii 312, disponibil gratuit la sediul agentiei, la Oficiile Judetene (OJPDRP), precum si la Centrele Regionale (CRPDRP) ale APDRP din tara.

Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul acestei masuri de finantare este de 200.000 Euro.

Incepand cu anul 2008, APDRP a primit pentru Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, 2.200 de cereri de finantare, in valoare de peste 336 de milioane de euro, fiind selectate spre finantare, pana in acest moment, 904 proiecte in valoare de peste 115 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, au fost deja angajati aproximativ 30% din suma alocata pentru aceasta masura de investitii pentru intreaga perioada de implementare, respectiv pana in 2013.

Informatii suplimentare

Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural.

Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara.

Spre exemplu articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale. Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.

In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, sunt eligibile investitiile pentru producerea de energie regenerabila prin achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii.

Achzitionarea echipamentelor echipamentelor pentru producerea de energie care utilizeaza energia solara, eoliana, hidraulica sau geotermica este permisa numai in scopul desfasurarii activitatii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.