Europenii sunt mai interesati de stiinta decat de sport si doresc incurajarea cercetarii finantate de UE

cercetare, sondaj, finantare, fonduri UE, stiinta, incurajare

Mai mult de 70% dintre europeni sunt de parere ca importanta cercetarii finantate de UE va creste pe viitor. 57% cred ca oamenii de stiinta ar trebui sa se straduiasca mai mult sa isi faca publica activitatea, iar 66% considera ca guvernele ar trebui sa faca mai mult pentru a trezi interesul tinerilor fata de problemele stiintifice. Europenii recunosc de departe beneficiile si importanta stiintei, dar in acelasi timp multi isi exprima temerile fata de riscurile pe care le implica noile tehnologii si puterea pe care cunoasterea o confera oamenilor de stiinta.

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Succesul Strategiei Europa 2020 depinde de stiinta de varf pentru a pastra competitivitatea europeana. Aceasta inseamna ca este necesar ca europenii de rand sa sprijine la randul lor stiinta si sa faca presiuni asupra guvernelor si a industriei pentru a investi in domeniu. Aceste rezultate arata o constientizare foarte acuta a importantei stiintei, dar arata in acelasi timp ca atat oamenii politici, ca mine, cat si oamenii de stiinta trebuie sa isi justifice mai bine actiunile si motivatiile.”

La nivelul UE-27, 61% din populatie se considera extrem sau suficient de bine informata despre descoperirile stiintifice si progresele tehnologice. 74% dintre cetateni sunt de parere ca cercetarea europeana efectuata in colaborare si finantata de Uniunea Europeana va deveni din ce in ce mai importanta. Peste sase europeni din zece cred ca cercetarea efectuata in colaborare este mai creativa si mai eficace. Majoritatea se declara de acord cu cooperarea dintre statele membre (72% dintre europeni).

Pe ansamblu, sondajul arata ca cetatenii europeni sunt destul de optimisti in ceea ce priveste stiinta si tehnologia – 75% dintre respondenti sunt de acord sau tind sa fie de acord cu faptul ca, multumita stiintei si tehnologiei, generatiile viitoare vor beneficia de mai multe oportunitati. Cu toate acestea, in comparatie cu sondajul din 2005, apare o usoara tendinta spre scepticism.

Europenii au o parere pozitiva despre efectele implicarii mai profunde a tinerilor in aspectele stiintifice, dar resimt ca fiind insuficienta actiunea guvernelor pentru stimularea unui interes mai larg. Sporirea eforturilor guvernelor pentru a stimula implicarea femeilor in aspectele stiintifice este considerata ca fiind necesara si ca avand un potential efect pozitiv – 63% sunt de parere ca implicarea mai multor persoane de sex feminin in cercetare ar ameliora modul in care se desfasoara aceasta.

Acest sondaj special Eurobarometru, efectuat in 32 de tari europene prin intermediul unor interviuri directe, si-a propus sa evalueze atitudinea generala a cetatenilor fata de stiinta si tehnologie si sa verifice daca aceasta perceptie s-a schimbat in mod semnificativ fata de 2005. Un total de 31 243 de persoane au fost intervievate intre 29 ianuarie si 25 februarie 2010.

Rezultatele sondajului

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top