Guvernul a aprobat capitalizarea suplimentara a FNGCIMM

capitalizare suplimentara, FNGCIMM, finantare europeana, contracte

„Aceste masuri vor fi urmate si de altele, pentru a sprijini activitatea economica a firmelor, astfel incat sa putem depasi perioada dificila actuala prin modalitatile pe care statul le poate pune la dispozitia intreprinzatorilor privati”, a declarat seful Executivului.

Guvernul a aprobat, prin Memorandum, capitalizarea suplimentara a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), cu 46 de milioane de euro. Va creste astfel capacitatea firmelor de a accesa banii necesari cheltuielilor proprii pentru derularea proiectelor finantate din fonduri structurale.

Masura va fi implementata prin rectificare bugetara si va permite intreprinderilor mici si mijlocii ca prin intermediul acestui mecanism al fondului de garantare sa poata dezvolta proiecte de investitii in valoare de circa 2 miliarde de euro.

Conform evaluarilor facute, cel putin 7.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de acest sprijin pentru absorbtia de bani europeni, corespunzator unui numar de 67.000-75.000 locuri de munca create si/sau mentinute ca urmare a capitalizarii suplimentare a FNGCIMM.

Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, ca firmele beneficiare ale unor contracte de finantare europeana sa-si poata asigura cheltuielile proprii eligibile prin contractarea unor imprumuturi de la banci utilizand ca gaj sau ipoteca inclusiv bunurile achizitionate in cadrul proiectelor respective.

Sectorul bancar va avea astfel la dispozitie elemente suplimentare care sa incurajeze creditarea beneficiarilor de proiecte finantate din instrumentele structurale si sa faciliteze derularea proiectelor contractate conform graficelor de implementare aprobate.

Avand in vedere interesul deosebit manifestat de beneficiari (in special intreprinderi), mai ales pentru operatiunile din cadrul programelor operationale finantate din instrumente structurale (care presupun achizitii de active fixe necesare cresterii nivelului de eficienta si productivitate), aceste reglementari specifice noi vor contribui substantial la absorbtia fondurilor externe nerambursabile postaderare si vor actiona ca o importanta parghie anticriza, prin mentinerea locurilor de munca si crearea unora noi.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top